"Zodpovednosť polície a prokuratúry nemôže končiť vznesením alebo zrušením obvinenia", myslí si Čaputová
22 | 01 | 2020 I

 Zodpovednosť polície a prokuratúry nemôže končiť vznesením alebo zrušením obvinenia. Povedala prezidentka Zuzana Čaputová vo vyhlásení po stretnutí s policajným prezidentom Milanom Lučanským a generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Na stretnutie ich pozvala po tom, ako v piatok 17. januára prepustili z väzby bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T.


„Zodpovednosť polície a prokuratúry nemôže končiť vznesením alebo zrušením obvinenia, ich zodpovednosť končí až vtedy, keď aj v komunikácii s verejnosťou urobia všetko pre rozptýlenie legitímnych pochybností o ich postupe,“ povedala prezidentka a zdôraznila, že v plnej miere rešpektuje nezávislosť vyšetrovania. Podľa nej však bývalý generálny prokurátor bezprecedentne ohrozoval ústavný orgán, ktorý riadil.

Myslí si, že k jeho prepusteniu došlo v dôsledku, „nedostatočnej koordinácie medzi políciou a prokuratúrou. Som presvedčená, že v prípade tak spoločensky citlivých káuz, týkajúcich sa bývalého najvyššieho strážcu zákonnosti, musí efektívne fungovať koordinácia medzi vyšetrovateľom a dozorujúcim prokurátorom.“

Podľa Čaputovej sa nemôže stať, že pri vznesení obvinenia polícia a prokuratúra prejavia taký odlišný právny názor, ktorý vedie k zrušeniu obvinenia. Myslí si, že je nevyhnutné uvedomiť si, že nejde o bežný kriminálny prípad a tiež aj to, že akékoľvek kroky vo vyšetrovaní bude verejnosť vnímať cez obsah nahrávok, ktoré sú všeobecne známe. Policajný prezident a generálny prokurátor ju informovali, že sa vo všetkých podozreniach ďalej koná a vyšetruje. „Zrušenie ich obvinenia neznamená koniec vyšetrovania tejto osoby a jej skutkov vrátane tých, ktoré môžu vyplývať zo zverejnených nahrávok,“ dodala.

Bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi T. zrušili v utorok 21. januára obvinenie v súvislosti s kauzou Tipos. Týkalo sa videonahrávky, na ktorej vtedajší minister financií za Smer-SD Ján Počiatek žiada vtedajšieho generálneho prokurátora o pomoc v kauze Tipos. Kauza sa týkala splátky v prepočte zhruba 13 miliónov eur v prospech cyperskej spoločnosti Lemikon, ktorá vyhrala na Najvyššom súde SR spor o ochranné známky so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos.