Kočnerova knižnica vydala prvé tajomstvá
20 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Spojenie medzi obžalovaným Marianom Končnerom, svedkom v prípade zabitia Jána Kuciaka Petrom Tóthom a zakladateľkou resocializačného centra Čistý deň, Zuzanou Tománkovou odhalila nedávno otvorená Kočnerova knižnica.
Informoval o tom portál noviny.sk.


Ide o unikátnu databázu dokumentov, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám. V nej sa našli zábery z dovolenky. S najväčšou pravdepodobnosťou práve tej, na ktorú sa Marian Kočner pýtal Petra Tótha na súde. Konkrétne mu  vtedy položil otázku, kto sa tejto dovolenky zúčastnil.


Noviny.sk uvádzajú, že hlas na videu môže patriť Petrovi Tóthovi. Pri kormidle je Marian Kočner, v strede jeho manželka, vľavo zakladateľka resocializačného centra Čistý deň, Zuzana Tománková a vedľa nej manželka Petra Tótha. 


"Ja som veľmi rád, že som na tej jachte bol," začal svoje rozprávanie o spoločnej dovolenke v roku 2017 Peter Tóth počas hlavného pojednávania k vražde Jána Kuciaka. Vo vzťahu k slovenským novinárom bol vtedy na strane Kočnera. Nepáčilo sa im, čo sa o nich píše, pripomína portál noviny.sk. Tóth na adresu Mariana Kočnera uviedol: "Počas dovolenky sa vyjadril tak, že keby sa odstránil fyzicky alebo zavraždil jeden novinár, všetci by sa zľakli a bol by pokoj....keby to nepomohlo, pôjde ešte jeden."


Aj Kočner už má knižnicu. A v nej množstvo dát na preverovanie
Približne 70 TB dát. Takým objemom informácií disponuje novo otvorená „Kočnerova knižnica“ v Bratislave, ktorej prevádzku spustila Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).... Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová