Globálny prieskum: Kapitalizmus narobil „viac škody ako úžitku“
20 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Podľa agentúry Reuters, väčšina ľudí na celom svete verí, že kapitalizmus v jeho súčasnej podobe robí viac škody ako úžitku. Prieskum zistil pred stretnutím obchodných a politických vodcov v Davose tento týždeň.


Tento rok prvýkrát „Edelmanov Barometer Dôvery“, ktorý už dve desaťročia oslovoval desiatky tisíc ľudí o ich dôvere v základné inštitúcie, zisťoval ako sa nazerá spoločnosť na kapitalizmus.

Autori štúdie uviedli, že predchádzajúce prieskumy poukazujúce na rastúci pocit nerovnosti ich prinútili opýtať sa, či občania začínajú mať zásadnejšie pochybnosti o kapitalistických demokraciách Západu.

"Odpoveď je áno," David Bersoff, vedecký pracovník štúdie vypracovanej americkou komunikačnou spoločnosťou Edelman.

"Ľudia sa pýtajú, či to, čo máme dnes, a svet, v ktorom dnes žijeme, je optimalizovaný na to, aby sme mali dobrú budúcnosť."

Prieskum kontaktoval viac ako 34 000 ľudí v 28 krajinách, od západných liberálnych demokracií, ako sú Spojené štáty a Francúzsko, až po tie, ktoré sú založené na inom modeli, ako je Čína a Rusko, pričom 56% súhlasí s tým, že „kapitalizmus, ktorý v súčasnosti existuje, viac svet poškodzuje než by mu prospieval".

DO PRÁZDNA


Na národnej úrovni bola najvyššia nedôvera v kapitalizmus v Thajsku (75%) a v Indii (74%), pričom Francúzsko zostalo na hranici 69%. Väčšina prevládala v iných ázijských, európskych, afrických a latinskoamerických štátoch.

Iba v Austrálii, Kanade, Spojených štátoch, Južnej Kórei, Hongkongu a Japonsku nesúhlasila väčšina s tvrdením, že kapitalizmus v súčasnosti viacej uškodil ako pomohol.

Prieskum potvrdil doteraz známy súbor obáv, počnúc obavami z tempa technologického pokroku a neistoty v zamestnaní, až po nedôveru v médiá a pocit, že národné vlády nevyhovujú dnešným výzvam.

V údajoch boli rozdiely, pričom Aziati boli optimistickejší, pokiaľ ide o ich hospodárske vyhliadky, ako ostatní z celého sveta. Narastal tiež rozdiel v postojoch podľa postavenia, bohatší a vysokoškolsky vzdelaní mali oveľa väčšiu vieru v to, ako sa veci budú vyvíjať.

Možným záujmom korporátnych vodcov, ktorí sa zišli tento týždeň v Davose, bolo zistenie, že dôvera v podnikanie prevážila tú vo vlády, a že 92% zamestnancov uviedlo, že generálni riaditelia by mali hovoriť o sociálnych a etických otázkach dňa.

"Podnikanie skočilo do medzery, ktorú zanechala populistická a partizánska vláda," uviedol generálny riaditeľ Edelman Richard Edelman. „Už to nemôže byť ako obvykle, s výhradným zameraním sa na výnosy akcionárov.“

Prečo chceme odstrániť kapitalizmus (Eduard Chmelár)
Keď sa bývalého disidenta, publicistu, folkového pesničkára a autora hymny Nežnej revolúcie (Sľúbili sme si lásku) Ivana Hoffmana pred rokom v Českom rozhlase pýtali, koho by podporil v slovenských prezidentských voľbách, povedal, že sa nevie... Čítať ďalej
11 | 12 | 2019 | Eduard Chmelár