Úradníci po celom Rusku sú v panike. Putin urobil krok, ktorý nemá na celom svete obdoby ...
16 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Úradníci po celom Rusku sú v stave paniky, píše Samer Ibrahim na Facebooku. Prezident Vladimír Putin podpísal nový protikorupčný zákon a jednu novelu. Informuje lajkit.cz .


Majú členovia tvojej rodiny bankový účet v zahraničí? V tom prípade nemáš čo robiť v štátnej a verejnej správe a okamžite sa pakuj! Viete si predstaviť zdesenie medzi úradníckymi vyžierkami, či už na ministerstvách či v regiónoch?

Predtým sa to v Rusku týkalo "len" poslancov Štátnej dumy (analógia Poslaneckej snemovne), dnes sa to týka VŠETKÝCH úradníkov Ruskej federácie od najvyššej do najnižšej úradníckej funkcie. Je vcelku aj zjavné, prečo to prešlo. Vzhľadom k tomu, že sa tieto obmedzenia týkali poslancov, zlomyseľnosť tu zjavne urobila svoje, takže podľa hesla: "keď nie my, tak ani vy", pre túto novelu zdvihli poslanci Štátnej dumy svoju ruku. To je ale len jedna stránka mince.

Ďalšia novela podpísaná prezidentom nie je o nič menej zaujímavá stačí totiž, aby sa niektorý poslanec či Senátor alebo dokonca len municipálny úradník oneskoril s vyhlásením o svojich príjmoch, následok je bleskové odňatie mandátu či úradu. Inými slovami, je opäť vykopaný z útulného kresielka. Uznajte, že ide o veľmy závažnú novelu, z ktorej priamo srší "Putinova totalita".

Okrem toho sa musia teraz aj municipálni úradníci aj poslanci zbaviť všetkých zahraničných účtov, a to vrátane členov ich rodín. Predtým tak museli urobiť len federálny činitelia a úradníci, teraz už to schytali všetci. Pretože pre municipálnych úradníkov je to novinka, dostali 3 mesačný odklad na to, aby účty zlikvidovali - oni aj ich rodinky.

Dodajme, že predkladať sú úradníci povinní nielen stavy svojich príjmov, ale aj investícií, čiže výdavkov. A prípadný nesúlad je potom viditeľný na prvý pohľad.

Dodajme, že sa už aj Štátna duma RF zrejme bojí prezidentovi Putinovi čokoľvek odmietnuť, pretože rating, ktorý má ruský prezident u svojho národa, môže poslancom v prípade nepodporenia prezidentových návrhov, vyniesť jedine totálny prepadák vo voľbách v budúcom roku. Keď sa to ale v Rusku uchytí ... možno sa prebudí aj Česká kotlina, aby svojho prezidenta podporila intenzívnejšie. No a potom ... kto vie?

Merkelová dôveruje Putinovi (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD