AKTUALIZOVANÉ: Turecko vysiela vojakov do Líbye, prehlásil Erdogan
16 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Turecko vysiela vojakov do Líbye, aby zabezpečili stabilitu vlády podporovanej OSN v Tripolise, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Tento krok je predchádza samitu v Berlíne o bezpečnostnej situácii v krajine. Informuje o tom spravodajská agentúra RT.


Ankara už v rámci dohody o bezpečnostnej spolupráci medzi oboma krajinami nasadila sily na výcvik vojakov lojálnych líbyjskej medzinárodne uznávanej vláde (GNA).

Uviedol tiež, že v rámci námornej dohody už nebude možné, aby iné krajiny vykonávali prieskum ropy a vrty pri pobreží Líbye bez súhlasu Ankary a Tripolisu.

Turecko sa zaviazalo, že podporí boj GNA proti líbyjskému vodcovi milície Khalifovi Haftarovi. Erdogan sa zaviazal dať Haftarovi „lekciu“, ak neprestane vo vojenskej kampani proti vláde podporovanej OSN.

Erdogan začiatkom januára uviedol, že sa turecké jednotky začnú postupne presúvať do Líbye, aby sa zabezpečila „koordinácia a stabilita“ vo vojnou zničenej krajine.

Európa sa nechala šikanovať od USA a zradila dohodu JCPOA zo strachu z americký sankcií, prehlásil Zaríf
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyhlásil, že Francúzsko, Británia a Nemecko zradili jadrový obchod z roku 2015 po tom, ako im hrozili americké sankcie. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Marek Molnár