Ako ovplyvnia klimatické opatrenia súdov slovenské hospodárstvo?
15 | 01 | 2020 I Peter Paľonder

Nemeckí klimatickí aktivisti podávajú žaloby proti spolkovej vláde.


Organizácie združujúce klimatických aktivistov po celom Nemecku podali na Európsky súdny dvor ústavnú sťažnosť proti politike nemeckej spolkovej vlády v oblasti zmeny klímy. Svoju tzv. „Sťažnosť na zmenu klímy“ prezentovali v Berlíne emotívnymi slovami. Píše denník Die Welt.


Zástupcovia Greenpeace, German Environmental Aid, Germanwatch a Friday's for Future v stredu v Berlíne vyhlásili, že proti zákonu o klíme nemeckej spolkovej vlády boli podané dve ústavné sťažnosti. Sťažnosti obsahujú viac ako 100 strán.


Medzi niektoré konkrétne požiadavky sťažností  patria napríklad obmedzenie rýchlostí na diaľniciach na maximálnych 120 km/h a mimo diaľníc na nanajvýš 80 km/h, zelenší život v mestách alebo nižšia produkcia odpadov.



Aj Slovensko sa už zaviazalo pracovať na minimalizácii negatívnych klimatických zmien.

Zmeny sa však zavádzajú veľmi pomaly, takmer neviditeľne. Precedens európskeho súdu môže mať veľký vplyv aj na ostatné štáty, ktoré s Nemeckom hospodársky spolupracujú a môže opatrenia pri zmene klímy veľmi urýchliť. Teda aj Slovensko, naviazané predovšetkým automobilovou výrobou na silné európske hospodárstva, môže mať v nasledujúcich rokoch veľké problémy s dodržiavaním nových európskych noriem.


Taký prepad tu už dávno nebol. Nemecké automobilky sú na 23-ročnom minime
Jeden z najväčších nemeckých zamestnávateľov – automobilový priemysel, ktorý výrazne ovplyvňuje aj ekonomiku Slovenska, je na 23 ročnom minime. Objem výroby sa ocitol na najhoršej úrovni od roku 1996. Informuje o tom Denník N. Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová