Izrael predstavil najmodernejší laserový obranný systém na zostrelovanie rakiet
09 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Izrael oznámil blížiaci sa dodatok k svojim systémom protivzdušnej obrany - laserová zbraň, ktorá podľa ministra obrany krajiny dokáže zostreliť rakety, riadené strely a iné projektily vystrelené na Izrael.


Izrael vyvíja laserové zbrane od polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia, avšak výskum najsľubnejšej zbrane tohto typu - americko-izraelský taktický vysokoenergetický laser Nautilus - bol prerušený v roku 2006 v prospech pokračujúceho spoliehania sa na raketové batérie Iron Dome.

Avšak všeobecný výskum laserových zbraní aj napriek tomu pokračoval, a izraelský minister obrany Naftali Bennett v stredu oznámil, že funkčný laserový obranný systém bude v aktívnom arzenáli do jedného a pol roka.

Systém bude používať viac laserových lúčov a bude fungovať aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach, informoval o tom portál Jerusalem Post. Bennett tiež prehlásil, že systém „robí z bezpečnostného aparátu smrteľnejšiu, silnejšiu a vyspelejšiu zbraň“.

"Keď budeme čeliť hrozbám zo severu alebo juhu, použijeme laserový obranný systém," uviedol minister a dodal, že "nepriatelia Izraela by radšej nemali testovať naše odhodlanie alebo naše schopnosti."

Cieľom izraelskej vlády je používať systém proti raketám, ako je napríklad Qassam, ktoré sa bežne vystreľujú do Izraela z Gazy.

Pri požiari v továrni na papier zahynul jeden človek (VIDEO+FOTO)
Na uhasenie požiaru v tlačiarni na papier v Naí Dillí bolo povolaných niekoľko desiatok hasičov, pri požiari zomrela najmenej jedna osoba. Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár