V Sudáne odsúdili na trest smrti 27 policajtov
30 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Sudánsky súd dnes odsúdil na trest smrti obesením 27 príslušníkov bezpečnostných zložiek za mučenie a zabitie zadržaného demonštranta. Podľa agentúry Reuters je to prvý trest udelený za násilné počínanie polície pri protestoch, ktoré krajinou otriasali niekoľko mesiacov a ktoré donútili odstúpiť vtedajšieho autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra. Proti rozsudku sa odsúdení môžu odvolať.


Učiteľ Ahmad Chaír (†36) zomrel v policajnej väzbe začiatkom februára, dva dni po tom, čo bol zadržaný na východe krajiny. Polícia najprv uviedla, že príčinou jeho úmrtia bola bližšie neurčená choroba.

Chaírova rodina však tvrdila, že jeho telo bolo pokryté modrinami. Násilnú smrť potvrdilo o niekoľko dní neskôr aj vyšetrovanie štátnych úradov. Súd dnes v rozsudku uviedol, že príslušníci bezpečnostných zložiek zadržaného učiteľa bili a mučili.

Na smrť obesením boli odsúdení policajti z väznice, kde bol Chaír držaný, a pracovníci tajných služieb, ktorí pôsobili v oblasti. Ďalší traja obvinení boli odsúdení k trestom odňatia slobody a sedem bolo oslobodených.

Armáda a demonštranti v Sudáne podpísali dohodu o rozdelení moci
Sudánska armáda a prodemokratické hnutie podpísali dohodu, ktorá určuje rozdelenie moci na nadchádzajúce trojročné prechodné obdobie. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA


Chaírova smrť bola podľa agentúry AP význačným a symbolickým okamihom protestov, ktoré vypukli vlani v decembri kvôli skokovému rastu cien základných potravín. Za niekoľko mesiacov pri nich prišlo o život takmer 200 ľudí, značná časť z nich pri masakry z 3. júna, keď bezpečnostné zložky násilne rozohnali pokojný protest pred budovou ministerstva obrany.

Po mesiacoch demonštrácií zvrhla v apríli Bašíra sudánska armáda, avšak protestujúci naďalej vychádzali do ulíc a žiadali prechod k civilnej vláde. V auguste bola nakoniec vytvorená takzvaná suverénna rada zložená zo zástupcov armády a vodcov občianskej spoločnosti, ktorá má krajinu riadiť v prechodnom období do volieb.

Sudán čelí silnému medzinárodnému aj regionálnemu tlaku, aby pozdvihol svoju stagnujúcu ekonomiku a prijal potrebné reformy. Hlavným cieľom miestnej vlády je teraz zabezpečiť vyčiarknutie Sudánu z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus, čo mu umožní získať zahraničnú finančnú pomoc.

Sudán: Tretiu najväčšiu krajinu Afriky zmietajú desaťročia konfliktov
21 | 08 | 2019 | SITA