Ruský hyperzvukový raketový systém Avangard vstupuje do vojenského arzenálu
27 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Ruský jadrový nadzvukový komplex Avangard vstúpil do vojenského arzenálu v piatok, informoval o tom ruský minister obrany Sergej Šojgu.


Minister obrany Sergej Šojgu, ktorý v piatok informoval o vývoji prezidenta Putina, vyhlásil, že zavedenie systému Avangard je „dôležitou udalosťou pre krajinu a ozbrojené sily“.

Avangard je jedným z niekoľkých zbraňových systémov určených na posilnenie ruského jadrového arzenálu, ktoré minulý rok oznámil prezident Vladimir Putin. Cieľom tejto podpory je zabrániť vývoju technológií ABM vo Washingtone, ktoré Rusko považuje za národnú hrozbu.

Ruský prezident sa domnieva, že ruské jadrové sily musia byť dostatočne silné, aby odrádzali od pokušenia, ktoré môžu mať americkí vojenskí stratégovia v prípade možnej krízy.

Putin sa na jar tohto roku v prejave k ruskému parlamentu vyjadril, že systém Avangard sa od existujúcich typov odlišuje schopnosťou lietať v hustých vrstvách atmosféry do medzikontinentálneho pásma s hyperzvukovou rýchlosťou presahujúcou Machovo číslo viac ako 20-krát. Dodal vtedy, že „využitie nových kompozitných materiálov umožnilo vyriešenie problému dlhého riadeného letu bojovej hlavice prakticky v podmienkach vzniku plazmy. Blíži sa k cieľu prakticky ako meteorit, ako ohnivá guľa“.

VIDEO: Najnovší ruský ľahký protilietadlový systém zvládol poslednú skúšku
Ruská armáda testovala nový ultraľahký protilietadlový systém s názvom Gibka-S. Nové vozidlo prešlo štátnymi skúškami a zasiahlo falošné ciele so špičkovou presnosťou. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár