Kráľovná Alžbeta II. dorazila na schôdzu parlamentu! Čo bolo prioritou rokovania?
20 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Britská kráľovná Alžbeta II. (93) vo štvrtok začala nové zasadacie obdobie parlamentu prednesom legislatívneho programu vlády. A spolu s ňou dorazil aj princ Charles. Na úvod potvrdila, že jedným z hlavných zákonov, ktoré chce nový kabinet premiéra Borisa Johnsona presadiť, bude vykonávací zákon o brexitovej dohode, aby Spojené kráľovstvo odišlo z Európskej únie podľa plánu 31. januára budúceho roka. Vláda tiež kladie dôraz na uzatváranie budúcich obchodných dohôd s EÚ, tak aj s ďalšími veľkými svetovými ekonomikami.


Kráľovná začala schôdzu parlamentu, ktorý vzišiel z predčasných volieb minulý štvrtok. Pohodlnú väčšinu v ňom majú Johnsonovi konzervatívci.

Panovníčka na ceremónii prišla z Buckinghamského paláca tentoraz autom, aj keď tradičné býva pri tejto príležitosti doprava v kočiari. Členovia Dolnej snemovne si jej príhovor, ktorý pripravuje vláda, prišli vypočuť do hornej komory parlamentu, Snemovne lordov.

Panovníčka (93) v príhovore vymenovala celý rad vládnych cieľov od uskutočnenia brexitu až po domáce témy. Hlavnou prioritou kabinetu je uskutočnenie brexitu a potom rokovanie dohôd o voľnom obchode s EÚ a ďalšími veľkými svetovými ekonomikami, uviedla vláda ústami panovníčky. "Prioritou mojej vlády je zabezpečiť odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie 31. januára," povedala Alžbeta II. členom oboch komôr britského parlamentu.

Najnovšia kniha o kráľovnej Alžbete šokuje verejnosť aj rodinu!
Kraľovná Alžbeta ma už deväťdesiattri rokov a celý svet ju má za tú roztomilú babičku, ktorá si v kabelke, schováva niekoľko karameliek. Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová