Zelenskyj ide na rokovania "Normandskej štvorky" s plánom "B" pre Donbas.
02 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že na riešenie situácie na východe Ukrajiny má aj "plán B", ale jeho podstatu a detaily zatiaľ nezverejní.

Podľa agentúry Interfax to Zelenskyj uviedol v rozhovore pre novinárov z redakcií denníkov a týždenníkov Der Spiegel, Le Monde, Time a Gazeta Wyborcza. Zelenskyj podľa nich vyhlásil, že o svojom "pláne B" nechce teraz hovoriť, keďže podľa svojich vlastných slov "verí v plán A". Ubezpečil však, že plán B skutočne existuje, pričom "nespočíva v tom, aby všetko bolo tak, ako je to teraz".

V odpovedi na otázku, či nemá obavy, že sa 9. decembra počas summitu normandskej štvorky v Paríži ocitne zoči-voči ruskej strane, Zelenskyj uviedol, že je človekom, ktorý "reaguje na fakty. Myslím si, že európski politici musia a budú nám pomáhať," vyhlásil Zelenskyj na margo svojich očakávaní. Upozornil však, že ak v prvej polhodine rokovaní na normandskom summite pobadá nedostatok podpory Ukrajine zo strany Západu, oznámi to aj verejne.

Putin prijal Zelenského za partnera (Vladimír Solovjov)
Komentár Vladimíra Solovjova, Kommersant Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová


Summit normandskej štvorky sa bude konať 9. decembra v Paríži. Zelenskyj v novembri avizoval, že ako tému na ňom chce predostrieť otázku o konkrétnych termínoch skončenia vojny v Donbase.

Zahraničnopolitický poradca šéfa Kremľa Jurij Ušakov minulý týždeň oznámil, že počas summitu v Paríži sa zrejme uskutoční aj bilaterálne stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského.

V spomínanom interview pre západné médiá Zelenskyj tiež vyhlásil, že nikdy nerozpúta vojnu v Donbase, pretože by to mohlo viesť až k "totálnej vojne" v Európe. Uviedol, že výzvy na navrátenie dočasne okupovaných území Ukrajiny iniciujú ľudia, ktorí predtým boli na Ukrajine pri moci. Spresnil, že tieto ich snahy uňho i u politikov v zahraničí vyvolávajú údiv.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Merkelová a Putin potvrdili plány na summit o Ukrajine
Nový summit o riešení konfliktu na Ukrajine bol vo štvrtok témou telefonátu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, oznámil Merkelovej hovorca. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | TASR


Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.