Ruský národný platobný systém MIR sa rozšíri do Európy
27 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Platobný systém MIR, ktorý bol vyvinutý Ruskom kvôli americkým sankciám, má vstúpiť na európsky trh. Pilotný projekt začne v stredu na rusko-britskom obchodnom fóre v Londýne.


"PayXpert sa stane jedinečným nadobúdateľom kariet MIR v Európe a Veľká Británia bude jej prvou krajinou, v ktorej bude tento systém fungovať," prehlásil jeden z organizátorov nadácie Roscongress Foundation.

„Spustenie spoločného projektu so spoločnosťou PayXpert je prvým a najdôležitejším krokom vo vývoji akvizície spoločnosti MIR v Európe, ktorý položí základy pre zahraničnú expanziu ruských platobných kariet,“ uviedol Vladimír Komlev, generálny riaditeľ platobného systému MIR.

Očakáva sa, že ruský platobný systém otvorí prístup na ruský spotrebiteľský trh a zvýši tým obrat medzi Ruskom a Spojeným kráľovstvom, pretože zjednoduší platobné transakcie pre zákazníkov rôznych spoločností. Z tohto projektu bude mať úžitok aj sektor cestovného ruchu, pretože Európu ročne navštívi viac ako 40 miliónov ruských turistov.

PayXpert tvrdí, že MIR je „solídny medzinárodný platobný systém“, vďaka ktorému je spoločnosť atraktívna pre viac ako 147 miliónov ruských zákazníkov a umožňuje im prístup na nové východoeurópske a ázijské trhy.

Rusko začalo s vývojom vlastného národného platobného systému, kvôli Spojeným štátom, ktoré v roku 2014 zaviedli voči Rusku sankcie. Od zavedenia nového systému ruské banky už vydali viac ako 69,7 milióna kariet MIR.

India vyslala na obežnú dráhu pozorovací satelit Cartosat-3 a 13 ďalších sond (VIDEO)
India vyslala na obežnú dráhu pozorovací satelit Cartosat-3 - prvý z novej série satelitov na diaľkové snímanie - a k tomu trinásť menších sond, čo predstavuje významný krok pre indický vesmírny program. Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Marek Molnár