Počet obetí zemetrasenia v Albánsku stúpol na 25; pátranie pokračuje
27 | 11 | 2019 I TASR
Počet obetí utorkového zemetrasenia v Albánsku stúpol na 25, informovala v stredu agentúra AP. Záchranári v troskách budov stále pátrajú po preživších.

Úrady uviedli, že v stredu ráno bola potvrdená smrť ďalších štyroch ľudí. Viac ako 600 osôb utrpelo zranenia.

Americká geologická služba USGS uviedla, že Albánsko zasiahlo v utorok o 03.57 h SEČ zemetrasenie s magnitúdou 6,4 a epicentrom približne 30 kilometrov severozápadne od Tirany. Miesto vzniku sa nachádzalo približne 20 kilometrov pod zemským povrchom. Oblasť následne zasiahlo aj viacero dotrasov vrátane troch s magnitúdami 5,1 až 5,4.

Zemetrasenia následne zasiahli aj ďalšie lokality na Balkáne.

Vláda vyhlásila na stredu deň štátneho smútku. Štátne vlajky na všetkých vládnych a verejných budovách sú spustené na pol žrde.

Školy zostanú zatvorené až do pondelka, keďže vo štvrtok a piatok sú v krajine štátne sviatky. Albánska futbalová federácia oznámila, že na zvyšok týždňa ruší všetky zápasy.

Budúca vojna nebude vybojovaná tradičnými vojenskými prostriedkami, varujú experti
Svet sa v roku 2018 ďalej posunul smerom ku konfrontácii, ktorá by mohla nastať kvôli politike popredných svetových veľmocí. Uviedlo to Vojenské spravodajstvo vo výročnej správe za minulý rok. Správu priniesol portál Aktuálně.cz Čítať ďalej
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič