Progresívci a SPOLU ukončili spoluprácu s pochybnou izraelskou agentúrou. Naozaj?
01 | 11 | 2019 I René Skalný

Koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu mala ukončiť spoluprácu s kontroverznou PR agentúrou Shaviv Strategy and Campaigns. Spoločnosť nesúca meno svojho zakladateľa Arona Shaviva podľa zverejnených informácií mala hrať v roku 2016 významnú úlohu v pokuse o štátny prevrat v Čiernej hore. Koalícia oboch strán uvádza, že rozhodnutie nesúvisí s vyšetrovnaním. Údajne sa chcú "zamerať na iný typ kampane," píše Denník N.


Koalícia strán PS/Spolu uviedla, že prestane využívať služby konzultanta Michala Repu, spolupracovníka izraelskej agentúry Shaviv Strategy & Campaigns. Za jeho služby doteraz vyplatila tejto agentúre 130-tisíc eur. „S pánom Repom sme sa spoluprácu rozhodli ukončiť,“ napísala Denníku N hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

BLAHA O ESETE: Po 2 svojich koňoch v prezidentskom derby, skúšajú to isté v parlamentných voľbách
Na prvý pohľad to môže vyzerať, že sa v pravicovom tábore pred voľbami rozpúta veľký súboj medzi Kiskom, Progresívnym Slovenskom, Beblavým, Sulíkom, Kollárom, OĽaNO a ďalšími. Je to ale skutočne tak? Ľuboš Blaha má na to iný... Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Progresívci sa už dávnejšie obhajovali v duchu, že s pochybnou firmou nič nemajú, keďže komunikujú "len" so slovenským zástupcom firmy - Michalom Repom. Nádejná opozícia taktiež viackrát zľahčovala zapojenie týchto osôb v celej kampani. Ničmenej, Renomovaná PR agentúra radila ako vyhrať voľby súčasnému primátorovi Bratislavy- Matúšovi Vallovi, prezidentke Zuzane Čaputovej, alebo najnovšie Michalovi Trubanovi.

Pripomeňme si, že „Shaviv podľa vyšetrovateľov zohral v pokuse o prevrat výraznú úlohu. Ako popisuje český Deník N, na proruský puč v roku 2016 odcestovalo z firmy Sofbiz z pražského Václavského námestia, vlastnenej Rusmi v prepočte 40 miliónov korún (pozn. redakcie: asi 1 544 800 €). Zdá sa, že peniaze nesmrdia.

Zdroj: Shaviv


„Vyšetrovatelia zistili, že Shaviv, ktorý má izraelské a britské občianstvo, sa na tomto zločine podieľal,“ povedal v júli tohto roka špeciálny prokurátor Čiernej Hory Saša Čađenović. Dvojkoalícia napriek tomu pre Denník N uviedla, že nič neštandardné nezistili. „O aktivitách agentúry Shaviv v kampani v Čiernej Hore nemáme ďalšie informácie, ktoré by ešte neboli zverejnené. Podľa nich zrealizovali štandardnú kampaň pre koalíciu opozičných strán,“ napísala hovorkyňa PS/Spolu.

Spojenie dvorného "marketingového mága" Progresívcov s takpovediac medzinárodným organizovaným zločinom na najvyššej úrovni vtedy manažér komunikácie Progresívneho Slovenska a SPOLU, Martin Burgr komentoval svojsky; „Áno, fakturuje nám agentúra Shaviv, ale my spolupracujeme len s Michalom Repom.“

Michal Repa na dnes už zmazanej fotke na webe agentúry Shaviv


Burgr potvrdil, že progresívci o podozreniach ohľadom Shaviva a prevratu v Čiernej Hore vedia. „My sme sa na to pýtali, a povedali nám, že v Čiernej Hore robili štandardnú kampaň.“ Martin Burgr nevylúčil, že v prípade potvrdenia podozrení by konali:

„V tom momente spoluprácu ukončíme, lebo by to bolo vážne.“ Ani konzultant Michal Repa nie je nepopísaný list papiera - jednoducho ho nie je možné od Shaviva oddeliť. Ešte pred pár mesiacmi bol na stránkach agentúry Shaviv uvádzaný ako jeden zo štyroch členov výkonného tímu firmy. Repka médiám už tradične neodpovedá.

 

Obaja sa poznajú niekoľko rokov a spolupracovali aj na politicky citlivých veciach, ktoré sa netýkali len volebných kampaní. Napríklad počas utečeneckej krízy v roku 2015 pomáhali Repa i Shaviv slovenskému ministerstvu vnútra zabezpečiť presídlenie 149 asýrskych kresťanov z Iraku. Priznáva Denník N.

Tak či onak, vysvetlenie o tom, že strategických poradcov PS/Spolu menia len kvôli "zmene typu kampane" vyznieva prinajmenšom neúprimne. Najmä nie po (v podstate) vyhratých prezidentských, komunálnych, ako aj európskych voľbách v prospech dvojkoalície Progresívcov.

Klientov si Shaviv vyberá bez ohľadu na hodnotovú orientáciu. Rovnako, s hodnotovou orientáciou svojich poradcov a spolupracovníkov nemajú problém ani Progresívci. S tým rozdielom, že jedni sú firma pochybnej povesti a tí druhí chcú riadiť štát. Žiaľ, ťažko rozoznať kto je kto...

Trubanovi v kampani radí kontroverzná firma: Židia pomohli vyhrať voľby Vallovi aj Čaputovej
11 | 10 | 2019 | Magda Danková