Severná Kórea vystrelila 2 „neidentifikované rakety“, prehlásila Južná Kórea
31 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Severná Kórea vo štvrtok popoludní vystrelila do vôd medzi Južnou Kóreou a Japonskom dve „neidentifikované rakety“, uviedla vo vyhlásení juhokórejská vláda.


Nie je jasné, čo bol presne zámer týchto dvoch rakiet, ale náčelníci Južnej Kórey uviedli, že armáda „si udržiava svoju pripravenosť monitorovaním príslušných pohybov v rámci prípravy na ďalšie vystrelenie rakiet“.

Japonská pobrežná stráž vo vyhlásení uviedla, že „sa zdá, že Severná Kórea vypustila raketu“ a odporučila lodiam vyhnúť sa tejto oblasti.

Ak bude táto akcia potvrdená, ako raketový test, bude to prvý test Pyongyangu od 12. mája. Krajina uviedla, že 2. októbra testovala nový typ balistickej rakety vypustenej z ponorky. Odborníci vyjadrili znepokojenie nad touto udalosťou, pretože to bola prvá raketová skúška zo strany Severnej Kórey, ktorá nezahŕňala rakety kratšieho doletu.

USA a Severná Kórea usporiadali o niekoľko dní neskôr rozhovory o jadrovej energii, ale tie sa uzavreli bez dohody. Obe strany ponúkli veľmi odlišný obraz udalostí - Pchjongjang obviňuje Washington z nedostatku flexibility, ale americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že USA „priniesli kreatívne nápady a mali dobrú diskusiu so svojimi partnermi z KĽDR".

Rusko prináša na Stredný východ potrebnú stabilitu, prehlásil Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán ocenil úlohu Ruska ako stabilizačnej sily na Blízkom východe, pričom dodal, že Európa má veľký záujem o mier v Sýrii vzhľadom na neslávnu migračnú krízu. Čítať ďalej
31 | 10 | 2019 | Marek Molnár