POZOR: Mäso nakazené listeriózou je už aj na Slovensku. Päť ľudí už umrelo
30 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Holandské a nemecké úrady začiatkom októbra zistili, že mäsové výrobky od firmy Wilke, ktorá distribuuje výrobky firmy Aalsmeer, sú nakazené baktériou listeriózy. Po konzumácii tohto mäsa už zomreli piati ľudia. Informáciu priniesla pred časom aj poľská Gazeta. 


Kontaminované mäso listériou monocytogenes bolo z nemeckej fabriky dovezené aj na Slovensko, bolo oficiálne dovezené len do siete Metro,povedal pre RTVS šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Podľa neho Metro oficiálne upozornilo zákazníkov, že mäso je  kontaminované a nevhodné na spotrebu.

Reťazec Metro taktiež potvrdil, že už 7. októbra, po upozornení nemeckej centrály, stiahol krájaný salám Peperoni od firmy Wilke z pultov a informoval 25 zákazníkov, ktorý si výrobok kúpili, že ho môžu vrátiť do konca mesiaca.

Svetová potopa je reálna. Stúpajúce moria sú rizikom pre obrovské množstvo ľudí
Približne trikrát viac ľudí, než sa doteraz predpokladalo, je do roku 2050 ohrozených stúpajúcou hladinou morí. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nový výskum, ktorý zverejnili v utorok. Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | TASR

Listerióza je závažné ochorenie

Baktéria "Listeria" spôsobuje listeriózu. Na rozdiel od mnohých iných mikroorganizmov prežije aj pri nízkych teplotách, napríklad v chladničke. Obzvlášť nebezpečná pre tehotné ženy, deti a staršie osoby, ako aj pre ľudí so zníženou imunitou. Okrem ľudí môžu byť ochorením postihnuté aj niektoré domáce zvieratá, ktoré sú chované na konzumáciu, ako sú ošípané, ovce, hovädzí dobytok, králiky a kurčatá .