Masaryka skutočne zavraždili? Novo objavená nahrávka otvára tento prípad
30 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Smrť syna T. G. Masaryka a niekdajšieho ministra zahraničia Jana Masaryka z 10. marca 1948 zostáva dodnes nedoriešenou záhadou. Jeho bezvládne telo našli pod oknami Černínského paláca. Kvôli výpovede policajta, ktorý bol u Masarykova tela ako prvý, sa teraz rozhodol prokurátor otvoriť znova tento tragický prípad.


Štátny zástupca Michal Muravský minulý týždeň nariadil znovu otvoriť vyšetrovanie smrti povojnového ministra zahraničia Jana Masaryka. Muravský to povedal pre dnešné vydanie českého denníka Právo.

Jan Masaryk so svojim otcom T.G.Masarykom


Dôvodom je nedávno objavená nahrávka výpovede policajta Vilibalda Hofmana, ktorý bol ako prvý pri Masarykovom tele. Podľa posledného záveru Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV) z roku 2003 bol Masaryk zavraždený, ale nie je šanca vypátrať páchateľa.

O tom, že bol Ján Masaryk zavraždený, je presvedčená aj spisovateľka Václava Jandečková. Práve ona podala podnet na prokuratúru, aby Masarykovu smrť riešili ako vraždu. "Sme povinní s týmto materiálom pracovať," uviedla k výpovedi Vilibalda Hofmana, ktorú považuje za vierohodnú. Podľa nej totiž nebolo s vyšetrovaním Masarykovej smrti všetko v poriadku.

Bývalý policajt Hofman nahrávku vydal až v roku 1968, kedy sa uvoľňovali pomery v komunistickom Československu pred osudovým príchodom sovietskych tankov, okupáciou a tvrdou normalizáciou.

"Vilibald Hofmann velil celej výjazdové skupine. Na nahrávke kriminalistickým spôsobom upozorňuje na detaily, ktoré by nás mali viesť k tomu, aká bola skutočnosť. Opísal spôsob ohliadky tela, dôležité je aj časovanie snímkov. Musel podpísať dokumenty, že sa žiadne písomnosti nenašli, ale nebola to pravda," hovorí Jandečková.

Rudolf Schuster dostal od Miloša Zemana "Řád Bílého lva"
Rudolf Schuster získal najvyššie štátne vyznamenia Českej republiky za zvlášť vynikajúce zásluhy o štát v oblasti politiky. Slovenské médiá o tom skôr mlčia. Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | Gabriel Matta

Vyhodili ho z okna ako vrece zemiakov

Pred časom spisovateľka prehovorila o tom, že Masaryka z okien Černínského paláca "vyhodili ako vrece zemiakov". Mohli za to snáď sovietske tajné služby, ktoré potiahli za nitky? "Práve sovietské tajné služby sa mohli domnievať, že Jan Masaryk plánuje utiecť z krajiny a že by to mohlo ohroziť legitimitu novej Gottwaldovej vlády," upozorňuje Jandečková.

Obhliadka tela Jana Masaryka


Jan Masaryk totiž ako minister pôsobil aj vo vláde pod vedením Klementa Gottwalda. "Telo mali údajne vyhodiť z okna tak, že položili najprv nohy na parapet a potom vyhodili telo asi ako vrece zemiakov - nohami napred, bruchom dole, aby to vyzeralo, že Masaryk skočil," hovorí Jandečková o údajných vrahoch, ktorými mali podľa jej hypotézy byť plukovník František Fryč a predovšetkým úradník ministerstva Jan Bydžovský, ktorý mal Masaryka pred Fryčovým príchodom uspať a spoločne s Fryčom následne hrozný čin dokonať. Potvrdí nové vyšetrovanie jej slová?

Plač dieťaťa prekazil manželom útek z Československa! Helenu väznili a mučili dlhých 5 rokov, svojho muža aj tak neprezradila
Vo veku 94 rokov zomrela bývalá politická väzenkyňa a obeť komunistického totalitného režimu, Helena Šidáková. Pani Šidáková bola mučená po dobu piatich rokov príslušníkmi bývalej ŠtB, odpykávala si trest za pokus o útek, aj so svojim manželom, z... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec