Do Kollára sa navážajú najmä nováčikovia. Po voľbách ho však budú potrebovať
28 | 10 | 2019 I Gabriel Matta

Predseda Sme rodina Boris Kollár odmieta škatuľkovanie a delenie na nových a starých politikov.


Fenomén, ktorým sa nováčikovia na politickej scéne snažia deliť svojich súperov na dobrých a zlých Boris Kollár odmieta. Podľa neho ľudia už 30 rokov čakajú na zmenu, ktorú vyhraňovanie sa politikov navzájom voči sebe nezabezpečí. Budúcu vládu však bez jeho strany zrejme nebude možné zostaviť.

Kampaň pred budúcoročnými voľbami zatiaľ pripomína porovnávanie si vlastného ega, nie konkrétnych programov, ktoré by mali krajine pomôcť. Debata politikov sa totiž zúžila na to, kto s kým a za akých podmienok, by bol ochotný vytvoriť vládu. Nové politické strany označujú politikov, ktorí dnes sedia v parlamente za starých, ktorých je nutné vymeniť. Faktom však je, že tí, ktorí najviac kritizujú aktuálny stav, sú na politickej scéne dostatočne dlho na to, aby dokázali dianie v krajine ovplyvniť.

Či už ide o koalíciu PS/Spolu, ktorú reprezentuje bývalý štátny tajomník druhej vlády Mikuláša Dzurindu Miroslav Beblavý, alebo novovznikajúce subjekty na čele s bývalým ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom, alebo exministrom spravodlivosti ešte z čias Vladimíra Mečiara, Štefana Harabina.

Podľa Borisa Kollára je najväčším problémom to, že politici dnes nebojujú za ľudí, ale za seba. Ako príklad uvádza zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, ktorý sa jeho strana pokúsila presadiť v parlamente, poslanci ho však pri hlasovaní odmietli. "Nič sa tu nezmení, kým nepríde taká politická strana ako my, ktorá bude na ľudí pozerať cez srdce," vyhlásil šéf Sme rodina v politickej diskusii TA3. Práve týmto spôsobom robenia politiky chce Kollár presvedčiť voličov. O budúcnosť svojej strany sa neobáva.

Doterajšie prieskumy verejnej mienky pripisujú strane Sme rodina preferencie okolo 7 percent. Vo voľbách v roku 2016 sa podarilo kollárovcom presvedčiť 6,62 percenta voličov, čo im zabezpečilo osem poslaneckých kresiel. Prieskumy im pritom pred štyrmi rokmi vôbec nepriali a nechávali Sme rodina pred bránami parlamentu. Dnes, napriek vyhraňovaniu sa voči Kollárovi zo strany "nových" politikov, môže Sme rodina zohrať po voľbách veľmi dôležitú úlohu.

Októbrový
NOVÝ PRIESKUM: Voľby by so ziskom 22 percent vyhral Smer-SD
Do parlamentu by sa dostalo deväť politických strán Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Gabriel Matta
agentúry Focus pre televíziu Markíza potvrdzuje trend vzniku širokej koalície. K vytvoreniu vlády budú opozičné aj mimoparlamentné strany Sme rodina potrebovať. "Sadneme si s každým jedným. Neznamená to, že budem ochotný s každým spolupracovať," zdôraznil predseda strany.