USA vyslali svoje vojenské jednotky a stroje na stráženie sýrskych ropných polí potom, čo sa zaviazali „stiahnuť" z tohto regiónu
26 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký minister obrany Mark Esper potvrdil, že americké jednotky sa sťahujú do ropných oblastí Sýrie, a to aj napriek predchádzajúcim prísľubom, že sa stiahnu.


Pred niekoľkými týždňami prezident Donald Trump vyhlásil, že je „čas priviesť našich vojakov späť domov“. Toto vyhlásenie malo za následok, že americké sily sa stiahli zo Sýrie vzhľadom na vtedajší turecký vpád, ktorý bol zameraný na kurdské milície.

Potom náhle Trump zmenil názor a prehlásil, že určité jednotky zostanú, pravdepodobne preto, aby zabránili pádu sýrskych ropných polí do rúk potenciálne oživujúcich teroristov, ktorí unikli z kurdských väzeniach v čase nepokojov počas tureckej operácie.

Teraz sa ukazuje, že USA vyšle do sýrskej oblasti ešte viac vojakov, aby zaistili, že ropa bude „úplne bezpečná“. V piatok Esper povedal ostatným ministrom obrany NATO v Bruseli, že Spojené štáty „podniknú určité kroky, pričom chcú posilniť ich pozíciu v Deir Ezzor.“

Zatiaľ čo Esper neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti, niektoré správy z médií naznačujú, že v tejto oblasti by mohli byť nasadené aj tanky M1 Abrams. Presný počet vojakov, ktorí majú byť vyslaný na túto novú misiu, je doposiaľ stále neznámy.

Sýria predtým odsúdila akúkoľvek prítomnosť amerických vojakov na svojom území ako nezákonnú zahraničnú inváziu, ktorá sa nelíši od útoku IS.

Do Sýrie pricestuje ďalších 300 ruských vojenských policajtov
Približne 300 ruských vojenských policajtov bolo vyslaných do Sýrie z Čečenska, pričom ich cieľ je uľahčiť stiahnutie kurdských jednotiek zo sýrskych hraníc a byť "dozorcom", ktorý sa uistí, že v tejto oblasti panuje mier. Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Marek Molnár