Hľadá sa najväčší kresťan? Matovič prišiel s "neodolateľnou" ponukou, Hlinu toto gesto urazilo
26 | 10 | 2019 I René Skalný
Veľkorysá ponuka, alebo len lacné politické taktizovanie? Líder Obyčajných ľudí zrejme spraví čokoľvek, aby sa udržal v parlamente.Matovič sa len pred pár dňami dohodol na spoločnej volebnej kandidátke do parlamentných volieb s Kresťanskou úniou, stranou blízkou bývalým pro-kresťanským europoslancom. Tí však odmietajú nového predsedu KDH, Alojza Hlinu. Hlinu Matovič pozval k rokovaciemu stolu s ponukou polovice miest na kandidátke OĽANO. Hlinu toto gesto akurát urazilo.

Až polovicu zo 150 miest na spoločnej kandidátke OĽaNO a KÚ chcel Matovič venovať kresťanským demokratom. Lídrovi KDH Alojzovi Hlinovi ponúkol na kandidátke tretie miesto a Anne Záborskej, líderke KÚ, štvrté. Matovič sám bude na poslednom mieste. Píše denník S.

GLOSA Petra Bachana: Deň, kedy sa Hlina stal konšpirátorom najvyššej akosti
Ak ste mali dnes to (ne)šťastie, a náhodou ste počas nedeľného obedu sledovali na televízii TA3 duel Štefan Harabin vs. Alojz Hlina, mali ste na výber dve možnosti - buď ste sa takmer zadusili od smiechu, alebo ste museli odložiť nedojedený rezeň... Čítať ďalej
13 | 10 | 2019 | Peter Bachan


Podľa Matoviča nemôžu Obyčajní ľudia a KDH dopustiť, aby prepadli hlasy kresťanských voličov."Kvôli tomu vládne mafia. Keď chceme vytrhnúť slovensko z rúk mafie, tak sa nesmieme správať nezodpovedne," hovorí líder OĽANO, podľa ktorého tiež treba zabudnúť na osobné spory v záujme porážky súčasnej vládnej koalície.

Igor Matovič vyzýva Hlinu k spolupráci s ponukou ísť do volieb síce spoločne, ale každý s vlastným programom. Taká ponuka sa podľa Matoviča v slovenskej politike ešte neobjavila. Alojz Hlina však túto možnosť rezolútne odmietol.

„KDH je tridsaťročná strana. Nemôže sa spojiť so stranou, ktorá je vlastne firmou jej predsedu. KDH je členom EPP, nemôže sa spojiť so stranou, ktorá má štyroch členov,“ napísal Hlina na svojom facebookovom profile v reakcii na ponuku od Igora Matoviča.

Podľa Hlinu chce Matovič zničiť KDH. „Zničiť KDH chcel Matovič už dávno, dnes už má aj spojencov. Stará garda, ktorá parazitovala na KDH zacítila šancu pomstiť sa za to odstavenie od koryta a dokonca ešte spriada plány, že na ruinách KDH postavia novú stranu, ktorá by im zase dlhé roky slúžila,“ dodáva Hlina v závere svojej reakcie.

Zdá sa, že Iíder Obyčajných ľudí sa bude musieť viac snažiť, aby sa v parlemente udržal. Prieskumy preferencií ani obľúbené tlačovky s rekvizitami totiž Matovičovi do budúcna veľké šance nedávajú.