Do Sýrie pricestuje ďalších 300 ruských vojenských policajtov
25 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Približne 300 ruských vojenských policajtov bolo vyslaných do Sýrie z Čečenska, pričom ich cieľ je uľahčiť stiahnutie kurdských jednotiek zo sýrskych hraníc a byť "dozorcom", ktorý sa uistí, že v tejto oblasti panuje mier.


Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v piatok pricestujú do Sýrie nové jednotky, pričom sa uvádza, že skupina vysokokvalifikovaných a skúsených vojakov bude vykonávať „osobitné úlohy“ na podporu dohody medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vojenská polícia bude hliadkovať na území pozdĺž hraníc, v blízkosti tureckej operácie Mierová jar, a bude pomáhať pri „stiahnutí jednotiek kurdských sebaobranných jednotiek a ich výzbroje do vzdialenosti 30 km od Sýrsko-tureckej hranice,“ uviedlo ministerstvo.

Okrem zvýšenia vojenskej sily, Moskva pošle aj 33 nových kusov vybavenia, ktoré im pomôžu pri plnení ich poslania. Ministerstvo v piatok vyhlásilo, že na ruskú leteckú základňu Khmeimim v Sýrii je na ceste niekoľko desiatok vojenských vozidiel - vrátane univerzálnych vozidiel Tigr s vysokou pohyblivosťou a obrnených vozidiel Typhoon-U, ktoré sú odolné proti mínam.

Podľa dohody medzi Putinom a Erdoganom sa zaviedlo, že územie, ktoré nie je ovplyvnené ofenzívou, bude spoločne hliadkovať turecká aj ruská armáda, zatiaľ čo Moskva sa dobrovoľne rozhodla pomáhať pri sťahovaní kurdských síl.

Rusko sa dohodlo s Afrikou zriadiť obchodnú platformu za 5 miliárd dolárov
Na rusko-africkom samite v Soči sa dosiahla dohoda o vytvorení mechanizmu na financovanie obchodných dohôd. Cieľom tejto dohody je poskytnúť ruským vývozcom prístup na africký trh. Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Marek Molnár