Poslanci dnes budú rokovať o prijímaní detí do materských škôl či o ochrane nefajčiarov
24 | 10 | 2019 I SITA

Poslanci Národnej rady SR budú dnes rokovať o prijímaní detí do materských škôl či o ochrane nefajčiarov. Nezaradená poslankyňa Simona Petrík v novele zákona o výchove a vzdelávaní navrhuje, aby sa pri prijímaní detí na voľné miesta do materských škôl v budúcnosti postupovalo aj podľa bodovacej tabuľky, ktorá by zohľadnila napríklad trvalý pobyt dieťaťa v obci, jeho vek, sociálnu situáciu či špeciálne vzdelávacie potreby. Poslankyňa tvrdí, že prijímanie detí do škôlok by tak bolo spravodlivejšie.


Nezaradení poslanci parlamentu Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor a Marek Krajčí z OĽANO sa budú snažiť novelou zákona o ochrane nefajčiarov docieliť, aby sa nesmelo fajčiť vo vonkajších priestoroch stravovacích zariadení.

„Návštevníci zariadení spoločného stravovania, ktorí konzumujú pokrmy vo vonkajších priestoroch, ako sú napríklad terasy, altánky a akékoľvek vonkajšie sedenie, nie sú dostatočne chránení pred dymom z tabakových výrobkov iných zákazníkov sediacich v ich blízkosti,“ zdôvodňujú predkladatelia.

Novelou zákona o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky zasa chcú nezaradení poslanci Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Marek Maďarič rozšíriť analýzu vplyvov pri predkladaných návrhoch právnych predpisov do pripomienkového konania aj o vplyv na klimatickú zmenu.

Parlament zároveň schválil, že dnes, ani v piatok nebude hlasovať. Najbližšie hlasovanie je naplánované na pondelok na 11:00.