Budapešť: Neonacisti zaútočili na centrum mimovládok, polícia zasiahla neskoro
24 | 10 | 2019 I Magda Danková
Budapešťou pochodovali fašisti. Strhli a zapálili vlajku, následne načmárali na steny budovy neonacistické nápisy. 23.októbra, keď si Maďarsko pripomína štátny sviatok 63.výročia vypuknutia povstania proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956.

Oslavu narušilo približne 50 neonacistov, ktorí zaútočili na komunitné centrum Auróra .Skupina extrémnych pravičiarov oblečených v pulóvroch s nápisom  Légió  Hungária  pochodovala ulicami hlavného mesta. Extrémisti smerovali na podujatie radikálnej strany Naša domovina.

"Maďari chceli aj v roku 1956 slobodný a nezávislý štát v Európe národov", tvrdí Orbán
Maďari chceli slobodný a nezávislý štát v Európe národov už aj v roku 1956, povedal podľa agentúry MTI v stredu večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci osláv štátneho sviatku 63. výročia vypuknutia povstania proti diktatúre a sovietskej... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | TASR


Extrémisti sa pokúsili dostať do budovy komunitného centra Auróra ,v ktorej sídli množstvo občianskych organizácií. Podľa Ádáma Schönbergera, člena komunitného centra, v budove sa nachádzali 3-4 ľudia, ktorým sa podarilo zamknúť dvere, kým prišli extrémisti v uniformách légie Hungária.

Potom, čo nemohli vstúpiť do budovy, strhli vlajku a zapálili ju priamo na ulici. Následne načmárali na steny Auróry neonacistické nápisy.

Prevádzkovatelia Auróry sa obrátili na políciu, ktorá na mieste incidentu okamžite zasiahla. Podľa očitých svedkov skupina neonacistov pred útokom dlhší čas  pochodovala ulicami mesta, ale nebola zastavená ani zatknutá políciou. Légió Hungária tiež nahrala fotografie útoku na komunitné stránky a krátko pred popoludním boli ich uniformovaní členovia obklopení políciou v krčme.

Na incident reagoval aj nový starosta mestskej časti Józsefváros, András Pikó: “Komunita Auróra bola dnes cieľom útoku ,ktorý ako súkromná osoba aj ako starosta odsudzujem.“ Budapeštianska polícia neskôr zverejnila vyhlásenie, v ktorom oznámila ,že začala vyšetrovanie pre podozrenie z výtržníctva.

Zdroj: Facebook