Polovica svetových bánk je príliš slabá na to, aby prežila recesiu, tvrdí spoločnosť McKinsey
22 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Nový prieskum z oblasti ekonomického poradenstva spoločnosti McKinsey & Co zistil, že väčšina bánk na celom svete nemusí byť ekonomicky životaschopná, pretože ich návratnosť vlastného kapitálu neudrží tempo s nákladmi.


Štúdia sa zamerala na 1 000 bánk v rozvinutých a rozvojových krajinách, pričom sa zistilo, že len niečo viac ako tretina dosiahla za posledné tri roky návratnosť kapitálu iba 1,6 percenta. To je v porovnaní s výnosmi najväčších bánk sveta rozdiel o viac ako 17 percent za rovnaké obdobie.

„Takmer 35 percent bánk na celom svete má subškálu a trpia pôsobením na nepriaznivých trhoch, pričom narábajú s chybnými obchodnými modelmi," uviedla spoločnosť McKinsey.

Spoločnosť dodala, že „ak chcú prežiť recesiu, ich jedinou možnosťou môže byť zlúčenie s podobnými bankami.“

Podľa tejto správy, banky nie sú na recesiu pripravené tak dobre, ako v čase ziskovosti svetovej finančnej krízy v roku 2007.

„Zatiaľ čo porota stále zisťuje, či súčasná neistota na trhu povedie k bezprostrednej recesii alebo k predĺženiu obdobia pomalého rastu, skutočnosť je taká, že rast sa už spomalil,“ ďalej prehlásila spoločnosť McKinsey.

„Je to pravdepodobne posledná zastávka v tomto cykle pre banky, aby rýchlo znovu pretvorili svoje obchodné modely a rozšírili ich prostredníctvom akvizícií,“ uviedla poradenská spoločnosť a dodala na záver: „Teraz je čas na odvážne a kritické kroky.“

Tajomný novoobjavený vírus vzdoruje evolúcií
Vedci v Japonsku objavili nový typ vírusu, ktorý by mohol nanovo definovať naše chápanie vírusov a ich šírenie. Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár