Parízek a Urbanovič otvorili seminár o boji proti obchodovaniu s ľuďmi
22 | 10 | 2019 I TASR

Dvojdňové stretnutie národných koordinátorov a spravodajcov v boji proti obchodovaniu s ľuďmi z regiónu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa začalo v utorok v Bratislave. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.


"Obchod s ľuďmi ako forma otroctva často zahŕňa psychický teror a fyzické násilie a vo svojich skrytých aj viditeľných formách predstavuje miliardový zdroj príjmov, na ktorom sa často podieľa verejnosť aj nevedome," uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR a osobitný predstaviteľ ministra pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek.

Úlohy OBSE v tejto oblasti zahŕňajú ľudské práva a právny štát, kontrolu korupcie a kriminality, diskriminácie a nerovnosti, aj hospodárske, pracovné a migračné politiky. Podľa MZVaEZ sú obete obchodu s ľuďmi najčastejšie ženy, každou piatou obeťou nútenej práce je dieťa a rastie podiel obetí využívaných v domácej ekonomike bez prekročenia hraníc.

V úvodných príhovoroch vystúpili štátny tajomník Ministerstva vnútra SR a národný koordinátor pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi Rudolf Urbanovič, osobitný predstaviteľ OBSE a koordinátor pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi Valiant Richey a vedúca odboru boja proti obchodovaniu s ľuďmi Rady Európy Petya Nestorova.

Glváč si mal cez Mariana K. vybavovať riadený rozhovor, tvrdí Matovič
Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) si mal cez Mariana K. u jemu blízkej redaktorky dohadovať "riadený rozhovor" v slovenskom týždenníku. Informoval o tom líder hnutia OĽaNO Igor Matovič na utorkovom tlačovom brífingu. Matovič vyzval... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | TASR