Staroveké babylonské „znamenia“ odhalili načasovanie extrémnej slnečnej búrky, ktorá je tiež spomínaná v Biblii
20 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Pokiaľ budú ľudia kráčať po Zemi, budú sa pozerať na oblohu, aby zistili, čo ich čaká v budúcnosti. Starovekí Asýrčania zaznamenávali svoje objavy na dosky, ktoré dokázali odhaliť, kedy planétu zasiahne veľká slnečná búrka.


Starodávne kamenné dokumenty boli správami pre kráľov od profesionálnych astrológov, ktorí boli platení za interpretáciu znamení, ako sú kométy, meteory alebo aj pohyb planét.

Niektoré z tajomných poznámok o pozorovaní prežili dodnes a vedci tvrdia, že to pomohlo starovekým civilizáciám pripraviť sa na extrémnu slnečnú búrku.

Nedávne analýzy odhalili, že mimoriadna udalosť, ktorá bola taká silná, že zanechala rádioaktívne častice v stromových kruhoch po celom svete, sa uskutočnila niekedy okolo roku 660 pred Kristom. Ďalšia štúdia objavila podobné pozostatky po búrke z tohto obdobia hlboko v grónskom ľade.

Na základe týchto dvoch štúdií, tím japonských vedcov zaznamenal v starodávnych textoch správy očitých svedkov, ktorí videli na vlastné oči veľkolepú svetelnú show.

Mnoho správ nebolo datovaných, ale vedci dokázali zostaviť rozsah dátumov na základe astrológa, ktorý správu napísal. Podarilo sa im nájsť tri starodávne dosky, ktoré uvádzajú neobvyklú červenú žiaru na oblohe, ktorá sa zhoduje s časovým rámcom pre koncentráciu žiarenia v stromových kruhoch.

Tieto pozorovania sa uskutočnili asi pred 2 700 rokmi v Babylone a asýrskom meste Ninive, pričom obe sú spomínané súčasne v Biblii.

Jedna doska hovorí: „červená pokrýva oblohu“, zatiaľ čo iná spomína „červený mrak“. Vedci tvrdia, že to bolo spôsobené tým, že častice Slnka interagovali s atmosférou po obrovskej búrke.

„Tieto zistenia nám umožňujú obnoviť históriu slnečnej aktivity o storočie skôr, ako boli doteraz dostupné záznamy,“ vysvetlil hlavný autor štúdie, Yasuyuki Mitsuma.

"Tento výskum môže pomôcť našej schopnosti predpovedať budúce slnečné magnetické búrky, ktoré môžu poškodiť satelity a kozmické lode," dodal Mitsuma na záver.

Mimozemské sondy špehujúce Zem? Vedec varuje pred možnými „sliedičmi“ v našej slnečnej sústave
Je Zem pod pozorným dohľadom „číhajúcich“ mimozemských špionážnych sond? Jeden americký fyzik tvrdí, že hoci je to vcelku nepravdepodobná možnosť - nebolo by na škodu poslať naše vlastné sondy, aby sa na to pozreli a ubezpečili... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | Marek Molnár