Šéfredaktora Zem a Vek žalujú za "protižidovský" text: Ide o pomstu Kiskovho človeka a Progresívcov?
20 | 10 | 2019 I TASR / René Skalný
Šéfredaktor geopolitického a kultúrneho magazínu Zem a Vek, Tibor Eliot Rostas je je obžalovaný zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Dôvodom má byť článok "Klin židov medzi Slovanmi" v ktorom Rostas cituje národných dejateľov vo vzťahu k židom.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) obžalobu za extrémistické trestné činy na šéfredaktora časopisu Zem a Vek - Tibora Eliota Rostasa. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

VIDEO: Český novinár rozobral praktiky takzvane nezávislých žurnalistov - peniaze od Soroša a sídlo v chatovej osade!
05 | 10 | 2019 | René Skalný


Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil v časopise článok s názvom „Klin židov medzi Slovanmi“, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých títo vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

„Uvedené historické citáty využil tak, že čitateľovi časopisu v danom článku predložil tvrdenia, že aj v súčasnej dobe sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite v Slovenskej republike.

Pritom citovaný článok v časopise Zem a Vek je distribuovaný a predávaný na území SR a voľne zakúpiteľný v bežnom náklade ľubovoľnými osobami,“ dodala ďalej Tökölyová.

Trestné oznámenie za spomenutý článok Tibora Rostasa, v ktorom cituje velikánov našich národných dejín Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana či Svetozára Hurbana Vajanského, podal v polovici mája niekdajší reportér časopisu Trend, bývalý šéf Odboru vnútornej politiky Kancelárie prezidenta SR Andreja Kisku, výkonný šéf Nadácie Zastavme korupciu, Pavel Sibyla. V súčasnosti člen hnutia Progresívne Slovensko.

Zdroj: Progresívne Slovensko


Ten v trestnom oznámení tvrdí, že Rostas sa snaží v čitateľovi vyvolať dojem, že išlo o názory prevažujúce a bežné medzi slovenskou inteligenciou 19. a začiatku 20. storočia. „K citátom autor nepridáva nijaký komentár, naopak, z kontextu článku je zrejmé, že sa s nimi stotožňuje,“ píše Sibyla v oznámení.

“Vstúpili sme do absurdnej éry, v ktorej citovať najväčších velikánov ducha národa je dôvodom trestného stíhania. Boli to práve štúrovci ale aj celé generácie slovenskej inteligencie, ktoré sa nebáli kriticky vystupovať proti útlaku Slovákov a Slovanov. Vôbec nejde iba o to, z akej strany bol tento útlak vedený, ale o to, že tieto nátlakové formy stále pretrvávajú – a to je pointa tohto článku,” reaguje Tibor Eliot Rostas, ktorý celú vec označil za "koordinované úsilie o naše umlčanie a zastrašovanie."

Podľa Rostasa ide o účelové prekrucovavie faktov. “Zámerom ľudí pochádzajúcich najčastejšie z prostredia niektorých mimovládnych organizácií, ktoré otvorene a oprávnene kritizujeme, je diskreditovať časopis, jeho tvorcov a čitateľov vystaviť obavám zo šírenia extrémistického materiálu.

Tentoraz sa na takýto skutok podujal Pavel Sibyla, ocenený Nadáciou Georgea Sorosa a bývalý poradca prezidenta Kisku, o ktorého právoplatných rozsudkoch priniesol časopis ZEM & VEK informácie v článku s názvom Padlý anjel Kiska.

Naše poslanie a povinnosť voči nám všetkým, slobodne zmýšľajúcim ľuďom, je hľadať pravdu a lepšie riešenia aké nám ponúka súčasný systém v morálnom a ekonomickom rozklade. Všetky takéto snahy budú pribúdať a verte, že spolu s nimi budú obmedzované aj základné občianske práva a slobody nás všetkých.

Náš slobodný a tolerantný duch by nikdy nedopustil šírenie akejkoľvek nenávisti, extrémizmu či fašizmu. Práve naopak – k našim názorom volajúcim po slobode a ukončení teroru všade vo svete sa ako ZEM & VEK pozitívni pridávajú ľudia všetkých farieb pleti a náboženského vyznania – černoch, Róm či židovský rabín. Jeden z nich – rabín Michael Dov Weismandel je v našej Sieni slávy ceny PROMETHEUS In Memoriam,” uzavrel Tibor Rostas.