Bizarný list Trumpa Erdoganovi pobavil svet - Erdogan ho vraj "zahodil do koša"
20 | 10 | 2019 I René Skalný
Deviateho októbra, v čase, keď turecké jednotky v plnej bojovej pohotovosti prekročili hranice Sýrie, napísal Donald Trump prezidentovi Turecka list. Obsah dôležitej správy pod hlavičkou bieleho domu bol ale natoľko neuveriteľný, že si mnohí mysleli, že ide o podvrh, respektíve o zlý vtip.

Oficiálna korešpondencia amerického prezidenta bola krátko po zverejnení terčom posmechu za jednoduchý jazyk a primitívny tón. Množstvo médií malo vtedy problém správu vôbec vydať, pretože boli presvedčení, že ide o podvrh.

Zbavenie úradu Donalda Trumpa
Od osudného telefonátu Paula Manaforta po osudný telefonát Donalda Trumpa Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


"Nebuďte "tvrďák", nebuďte hlupák," zavše radí americký prezident Erdoganovi v liste. Kritici diplomatickú korešpondenciu bývalého realitného magnáta prirovnávajú k prenajímateľovi, ktorý od podnájomníka vymáha meškajúcu rentu. Komentátor denníka Washington post, Brian Klaas sa dokonca vyjadril, že by správa dávala úprimne väčší zmysel, ak by bola "písaná pastelkou na pauzovacom papieri, namiesto oficiálnej písomnosti."

Zdroj: Twitter


"Vážený pán prezident," začína asi jediný seriózny riadok listu, ktorý by sa dal následne voľne preložiť takto;

"Dohodnime sa na dobrom obchode! Vy nechcete byť zodpovedný za zmasakrovanie tisícov ľudí a ja nechcem byť zodpovedný za zničenie tureckej ekonomiky - a to môžem. Už som vám ponúkol malú ukážku s ohľadom na pastora Brunsona (pozn. redakcie: ide o amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorý bol v Turecku zatknutý z podozrenia na účasti na prevrate s cieľom zvrhnúť Erdogana. Po nátlaku USA a ekonomických sankciách bol pastor Brunson prepustený).

Tvrdo som pracoval, aby som vyriešil niektoré z vašich problémov. Nenechajte v tom svet. Môžete urobiť úžasnú dohodu. Generál Mazloum je s vami ochotný vyjednávať a robiť ústupky, ako nikdy predtým. Dôverne pripájam kópiu jeho listu, ktorú mi práve poslal.

História sa na vás bude pozerať zmierlivo, pokiaľ to vyriešite správnou a ľudskou cestou. Pokiaľ sa dobré veci nestanú, navždy na vás budú pozerať ako na diabla. Nebuďte "tvrďák". Nebuďte hlupák.

Zavolám vám neskôr." Uzatvára s pozdravom takzvaný líder slobodného sveta.

Zdroj blízky tureckému prezidentovi pre BBC uviedol, že "Prezident Erdogan list obdržal, rázne ho odmietol a hodil do koša".