Rušný život starostu mesta Györ: Prostitútky, alkohol, kokaín či sexuálne orgie na internete!
19 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Starosta mesta Györ, člen konzervatívnej strany maďarského premiéra, prekonal škandál, ktorý by máloktorý politik zvládol. Otca rodiny zachytili kamery na jachte s prostitútkami, kokaínom a alkoholom.





V pondelok 14. októbra sa vedenie strany Fidesz, ktorému šéfuje premiér Viktor Orbán, rozhodlo bývalého päťdesiatštyri ročného gymnastu a držiteľa zlatej medaily z olympijských hier v Soule donútiť, aby prevzal zodpovednosť za historický neúspech v lokálnych voľbách. Strana Zsolta Borkaiho, starostu na západe Maďarska, doslova odstrčila.

"Zsolt Borkai síce dokázal získať zlatú medailu v roku 1988, ale tentoraz umožnil kandidátom liberálnej ľavice získať zlatú medailu v troch až piatich obvodoch Budapešti a najmenej v dvoch ďalších veľkých mestách," povedal po nedeľných voľbách šéf Orbánovho kabinetu Gergely Gulyás. Opozícia totiž zvíťazila v siedmich veľkých mestách, vrátane Budapešti.

Obviniť bývalého gymnastu a tiež bývalého predsedu maďarského olympijského výboru z historického neúspechu bolo na dosah. Len desať dní pred voľbami sa totiž na internete objavilo kompromitujúce video, ktorého hlavným protagonistom bol práve Borkai. Anonymný užívateľ umiestnil príspevok na pornografický server Pornhub.

Video zachytáva starostu 130 tisícového mesta na jachte pri chorvátskom pobreží pri skutočných orgiách. Bez akýchkoľvek cenzúrnych prvkov prichytili rešpektovaného otca rodiny v akcii s niekoľkými prostitútkami s fľašami alkoholu a kokaínom.

Studenková si servítku pred ústa nedáva! Svojej dcére povedala toto "Milujem ťa, ale život si od teba zničiť nenechám"
Slovenská herečka, ktorá bola jednou z hviezd komédie S tebou ma baví svet, Zdena Studenková (65) je rozvedená. Po tom čo manžela vymenila za mladšieho speváka Braňa Kostku (48), svojej trinásťročnej dcére Simone (39) dala jasne najavo, čo ju... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Pre stranu Fidesz založenou na konzervatívnych hodnotách, brániacu tradičnú rodinu a kresťanskú identitu Maďarska, boli tieto zábery šokujúce. Nešlo však len o otázku morálky. Autor videa, ktorý sa nazval "Diablov advokát" a bol údajne prítomný týmto udalostiam, navyše tvrdil, že tento luxusný výlet bol súčasťou korupčného konania Borkaiho, informoval napríklad aj americký denník Washington Post .

Na záberoch je mimo iného vidieť aj richtárov právnik, muž, ktorého maďarské investigatívne denníky vinia z korupcie v otázke predaja pozemkov spoločnosti Audi, ktorá v posledných rokoch vybudovala pri Györe svoje továrne.

Počas kampane bolo už ťažké sa od sexu, drog a korupcie dištancovať. Fidesz sa z počiatku snažila škandál ututlať. Väčšina médií, ktoré sú do značnej miery pod kontrolou vlády, zábery väčšinou ignorovali. Starosta sám reagoval na Facebooku. Na svojom profile publikoval fotografiu rodiny s popisom: "Zostávame párom, v dobrom aj v zlom."

Potom sa už Borkai na verejnosti neukazoval. Nakoniec ale musel škandálu čeliť a vydal teda video, v ktorom tvrdil, že "časti videa sú zmanipulované, ale iné sú reálne." "Nie som na to hrdý a chcel by som sa ospravedlniť predovšetkým svojej rodine," uviedol s tým, že rozhodne na tento výlet neboli využité verejné prostriedky, písala agentúra Reuters.

Nezdalo sa však, že by to stačilo. Len 48 hodín pred začiatkom volieb zvolal Zsolt Borkai tlačovú konferenciu. V online verzii denníka Magyar Nemzet vyšiel článok volajúci po starostovej demisii. Všetko nasvedčovalo tomu, že Viktor Orbán opustil člena svojej strany.

Potom ale prišiel zvrat. Článok zo servera zmizol a nedošlo ani na konferenciu. Situácia pre zahraničného pozorovateľa vyzerala zvláštne. Veľmi ojedinele sa totiž stáva, že by systém, ktorý je pod perfektnou kontrolou, vydal toľko rozporuplných signálov, napísal francúzsky denník Le Monde.

Nasledovali voľby v ktorých vládne sily v mnohých mestách prehrali. Strana bývalého gymnastu odstrčila a oznámila, že opustí jej radu.

Starosta Borkai však o svoju podporu neprišiel. Mesto Györ odolalo. Bývalý gymnasta získal 44,3 percent hlasov, zatiaľ čo opozičný líder len 42,9 percent.

V utorok 15. októbra sa už Zsolt Borkai neospravedlňoval. Na krátkej tlačovej konferencii na radnici odoprel novinárom možnosť klásť otázky a uviedol, že skutočne Fidesz opúšťa, aby "nespôsoboval morálne predsudky" v strane, ale že "cez všetky prekážky si obyvatelia Györu vybrali, že chcú pokračovať v budovaní mesta s ním", a bude tak naďalej starostom mesta.

Princ Harry otcom Archieho? Zahraničné media sa domnievajú o opaku
Princ Harry v poslednej bezpochyby ťažko niesol tvrdenie, že zahraničné médiá sa domnievajú, že syn Archie nemusí byť jeho potomkom. S pribúdajúcim časom sa ale ukazuje pravda. S vojvodkyňou Meghan teraz priznali, akú má chlapec farbu... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Ján Prokop