VIDEO: Emiráty privítali Putina ako novodobého cára
18 | 10 | 2019 I René Skalný
Ruský prezident Vladimír Putin navštívil Spojené arabské emiráty po vyše 12-tich rokoch. Bola to historicky druhá oficiálna návšteva najvyššieho predstaviteľa Ruskej federácie od nadviazania diplomatických vzťahov oboch krajín v roku 1971.

Putin tvrdí, že Emiráty "nebudú sklamané" podpísaním dohody v rámci energetiky, technológií aj zdravotníctva v objeme približne 1,3 miliardy dolárov (v prepočte cca 1,17 miliárd eur). Informuje portál Al Jazeere.



"Zo všetkých krajín v zálive, my (Rusko a Spojené Arabské emiráty pozn. redakcie) máme najvyšší objem obchodu - 1,7 miliárd dolárov. Samozrejme, uvedomujeme si, že to nie je dosť. Preto v súčasnosti spolupracujeme suverénnym fondom SAE." Uvádza Putin v rozhovore pre Al Arabiya TV.

Ruský prezident priletel na štátnu návštevu v utorok, 15. októbra. Hneď po pristátí v hlavnom meste Spojených arabských emirátov - Abú Dhabí sa Putin vydal do paláca korunného princa Mohammeda bin Zayed Al Nahyana.

https://www.youtube.com/watch?v=COR3yFERV5o

Nazvať dvojdňovú návštevu pompéznou, by bolo slabé slovo. Eskorta ruského prezidenta prišla do paláca Qase Al Watan so sprievodom desiatok jazdcov s vlajkami Ruska a SAE. Letka stíhačiek privítala ruskú delegáciu zafarbením oblohy farbami ruskej trikolóry.

Zdroj: Rossija 1


Za zmienku stojí, že kolónu vládnych limuzín viedli policajné autá emirátov označené ako vozidlá ruskej dopravnej polície. Podľa Kremľu obe strany hovorili o ekonomickej aj energetickej spolupráci, ako aj stratégii boja s medzinárodným terorizmom. Veľkou témou bola aj aktuálne situácii v Sýrii, Lýbii, či Jemene.