V mexických uliciach vypukla vojna, keď polícia zadržala syna drogového kráľa El Chapa (VIDEO+FOTO)
18 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Kvôli ochrane životov boli mexické úrady nútené prepustiť syna notoricky známeho drogového kráľa Joaquina "El Chapa" Guzmána po tom, čo ťažko ozbrojení kartelisti začali útok proti bezpečnostným silám, ktoré držali syna ich šéfa.


Ovidio Guzman bol vo štvrtok popoludní zatknutý po tom, čo sa federálna policajná hliadka dostala pod paľbu z domu, kde sa nachádzal aj s tromi ďalšími osobami. Keď sa kartel dozvedel, že bol zadržaný syn drogového kráľa, viacero skupín ozbrojených zločincov začali útočiť na políciu po celom meste silnou palebnou silou, pričom blokovali cesty a zapaľovali vozidlá.



Ozbrojenci obkľúčili dom, v ktorom bol Guzman zadržiavaný, pričom ich „sila bola väčšia ako sila polície,“ uviedol minister bezpečnosti Alfonso Durazo.



Útoky boli také brutálne, že sa úrady rozhodli „pozastaviť konanie“, aby sa mesto nezvrhlo do skutočnej vojnovej zóny.



Pôvodný záťah na Guzmanov úkryt však bol iba „rutinnou hliadkou“, tvrdili viaceré správy. Aj napriek skutočnosti, že niekoľko videí ukazuje, ako polícia dorazila do kartelu v meste Culiacan, a to v plnej sile - ozbrojení dôstojníci, kamióny, ale dokonca aj džípy s namontovanými zbraňami.



Napriek tomu maskovaní ozbrojenci, ktorí pracujú pre El Chapa, ich očividne premohli. Dokonca prinútili miestnych obyvateľov, aby sa ukryli v školách a supermarketoch, kde boli tieto budovy zatvorené, aby sa predišlo násiliu.

Reuters / Jesus Bustamante


Niekoľko ďalších osôb spojených s kartelom však bolo zadržaných a zranených, prehlásila ministerka bezpečnosti Sinaloa Cristobal Castañeda pre El Financiero, a dodala, že miestne orgány pri operácii spolupracovali s národnou gardou, armádou a námorníctvom.

Reuters / Jesus Bustamante




VOJNA: Turecko zastavuje vojenské operácie na severe Sýrie. Dočasne
Turecko sa dohodlo na dočasnom zastavení svojej vojenskej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii, čo im umožní ustúpiť za hranice, uviedol viceprezident USA Mike Pence počas návštevy Ankary. Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič