Maďarsko preniká hlbšie do Zakarpatska (Sergej Pavlenko)
14 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry)


Maďarská „mäkká sila“ na Ukrajine koná premyslene


Začiatkom októbra ukrajinské médiá informovali o tom, že Maďarsko začalo pozbavovať občianstva obyvateľov Ukrajiny. Na otázku, či Budapešť mení politiku voči Kyjevu, zaznela záporná odpoveď. K istej úprave doterajšieho kurzu predsa len dochádza.


Jednou z podmienok získania maďarského pasu je registrácia v Maďarsku. Obyvatelia Zakarpatského regiónu sa ju snažili dostať všetkými prostriedkami. Často i falšovaním. Po fiktívnej registrácii sa potom vrátili na Ukrajinu. Tento systém bol obľúbený najmä u starších ľudí. Keďže maďarský dôchodok je oveľa vyšší než ukrajinský. Ak však počas kontroly nebol dôchodca či dôchodkyňa na mieste registrácie, maďarské orgány im odňali sociálne dávky. Teraz si v tom robí Budapešť poriadok. Mnoho ľudí získalo registráciu za úplatok. Minulý rok bol Zsolt Zepesi, starosta obce Monok, odsúdený na šesť rokov. Na ľuďoch, ktorí sa chceli stať maďarskými občanmi, zarobil takmer 400 tisíc eur.


Po nahradení Porošenka Zelenským získal Kyjev od Budapešti istú dôveru. Maďarský prezident János Áder sa zúčastnil na Zelenského inaugurácii. Rokovania s ukrajinským kolegom označil za povzbudivé. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku sa zasa uskutočnilo stretnutie ministrov zahraničných vecí Pétera Szijjártó a Vadima Pristajka. Maďarský minister poznamenal, že rozhovory s novým ukrajinským vedením sa zjednodušili.


V Budapešti však tvrdia, že v politike Kyjeva sa vo vzťahu k maďarskej menšine nič nezlepšilo. Ruská Izvestia 3. októbra uverejnila rozhovor s Péterom Szijjártóm. Podľa maďarského ministra Ukrajina nepodnikla žiadne skutočné kroky. Naďalej platia zákony o vzdelávaní a používaní ukrajinského jazyka. Čo vedie k výraznému zníženiu tried a škôl s vyučovaním v maďarčine. A tiež k postihom voči tým, ktorí dobre nevedia po ukrajinsky.


Na Maďarsko sa obracajú aj zakarpatskí Rusíni. V podstate Rusi. Na celej Ukrajine by na začiatku akademického roka 2020 až 2021 nemala existovať jediná škola s ruským vyučovacím jazykom! Ide o skutočný kultúrny pogrom po 28 rokoch ukrajinskej nezávislosti. V roku 1991 bolo na Ukrajine 22 000 škôl. Polovica z nich boli školy s vyučovacím jazykom ruským. Existovali tiež zmiešané školy. Vyučovalo sa v nich vo viacerých jazykoch. Okrem ukrajinčiny aj rusky, maďarsky i moldavsky. Všetko je preč.


Za šesť mesiacov Zelenského prezidentovania sa zatiaľ neurobilo nič na zastavenie kultúrnej katastrofy. A prví, kto stratil trpezlivosť, boli Maďari. Svoju politiku voči krajanom v zahraničí upravuje aj Rumunsko. Péter Szijjártó adresoval Bukurešti návrh na užšiu spolupráci v tejto veci.




Mapa v Zakarpatských novinách sa stala podnetom pre ukrajinskú bezpečnostnú službu SBU

Opäť sa objavuje téma samostatnej maďarskej oblasti v rámci Ukrajiny. Väčšina zakarpatských Maďarov sa sústreďuje v Berehovskom okrese. Značný počet ich žije aj v Užhorodskej, Vinohradovskej a Mukačevskej oblasti. Existuje návrh zjednotiť všetkých do jedného správneho územného celku. Kyjevu sa s takéto iniciatívy nepozdávajú.


V júli sa námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Jegor Božok odvolal na SBU („tajnú službu“) kvôli mape vytlačenej na prvej strane novín Kárpátalja. Územie zamýšľanej správnej oblasti bolo na nej natreté farbami maďarskej vlajky. Po niekoľkých dňoch obvinil Božok Viktora Orbána, že sa v Zakarpatsku pokúša vytvoriť maďarskú enklávu. Ukrajinské médiá priniesli informácie o konzultáciách v Budapešti. Predstavitelia zakarpatských Maďarov na nich mali diskutovať o praktických otázkach vytvorenia samostatného maďarského regiónu na Ukrajine.


Regionálna rada v Užhorode 26. septembra schválila v rámci procesu decentralizácie dlhodobý plán formovania územných spoločenstiev. Maďarskí zakarpatskí politici vrátane podpredsedu Zakarpatskej regionálnej rady Josifa Borto boli s výsledkom spokojní. Hlasovanie v regionálnej rade označili za historické.




Stretnutie v Budapešti. Zľava doprava: Zsolt Semjén, Viktor Orbán a László Brenzovič. Zdroj: kormany.hu

Maďarský prienik teda napreduje. Pred poslednými voľbami do Najvyššej rady išiel predseda Maďarskej strany Ukrajiny a predseda Spoločnosti maďarskej kultúry László (Vasilij) Brenzovič do Budapešti. Konzultoval tam s Viktorom Orbánom a podpredsedom vlády Zsoltom Semjénom. Tesne pred hlasovaním prišiel Péter Szijjártó a vedúci vládnej správy Gergy Guyash podporiť krajanov v Zakarpatsku.


Maďarský štátny tajomník pre národnú politiku János Árpád Potápi navštevuje Zakarpatsko takmer každý týždeň. V polovici septembra sa zúčastnil slávnostného otvorenia školského roka v Zakarpatskom maďarskom inštitúte. Nesie meno Ferenca Rákóczi II. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v reformovanom kostole v Berehove. V záplave maďarských vlajok a za účasti mladých oblečených do maďarských národných krojov.




Otvorenie školského roka v Maďarskom inštitúte. Zdroj: 3szek.ro

Začiatkom októbra bolo možné vidieť Potápiho v dedine Velikaja Dobroň pri Užhorode. Bola tam otvorená nová vzdelávacia inštitúcia. A opäť symboly a oblečenie odkazujúce na doby minulé.


S pomocou Jánosa Árpáda Potápiho sa v Berehove organizoval aj futbalový turnaj na pamiatku Sándora Kocsisa. Tento hráč je jednou z legiend v Barcelone. Na konci 50. rokov utiekol zo socialistického Maďarska na Západ. Stále sa radí na druhé miesto v zozname najlepších strelcov v histórii katalánskeho klubu. Barcelonská celebrita pritom nemá nič spoločné so Zakarpatskom. Turnaj je len prejavom maďarskej kultúrnej expanzie.




János Árpád Potápi v zakarpatskom Veľkom Dobrone

V Berehove nedávno predstavili zbierku rusínskych balád preložených do maďarčiny. Kniha vyšla v Budapešti. Podujatie sa uskutočnilo za účasti generálneho konzula Maďarska Matyasa Siladiho. A na pôde maďarskej diplomatickej misie.


S podporou Maďarského vládneho fondu Gabor Betlen bol zrekonštruovaný park a námestie pred okresnou správou v Berehove. Práce sú takmer dokončené. Zostáva len postaviť na podstavec pomník Ferencovi Rákóczimu II. Maďarskému národnému hrdinovi. Miesto sa bude nazývať „Budapeštianske námestie“.


Prítomnosť Maďarska v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny sa stáva viditeľnejšou každý mesiac. Maďari postupujú cielene. Ich „mäkká sila“ sa skôr alebo neskôr vzhľadom na množstvo všetkého maďarského na území Zakarpatska zmení na „silu skutočnú“.