Prečo Greta Thunbergová nezískala Nobelovu cenu mieru?
12 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Dospievajúca aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová mala šancu vyhrať tohtoročnú Nobelovu cenu mieru, avšak sa tak nestalo.


Cena by bolo maximálne uznanie, keď Thunbergová sedela pred švédskym parlamentom, aby sa stala vodcom globálneho mládežníckeho hnutia, pričom inšpirovala miliónov študentov, čím zvýšila väčšie opatrenia v oblasti zmeny klímy.

"Ako sa opovažujete? Ukradli ste moje sny a moje detstvo prázdnymi slovami,“ prehlásila svetovým vodcom v kontroverznom prejave na pôde OSN minulý mesiac.

Namiesto udelenia Nobelovej ceny 16-ročnej Švédke ju však získal etiópsky premiér Abiy Ahmed, ktorý bol ocenený za jeho úsilie „dosiahnuť mier a medzinárodnú spoluprácu“.



Prečo sa však víťazkou nestala Thunbergová?

Postup pri výbere mierovej ceny je veľmi utajený - výbor odhalil len to, že tento rok bolo 301 nominácií, pričom niektorých uchádzačov zverejňujú ich nominanti. Napríklad Thunbergová bola nominovaná tromi nórskymi zákonodarcami. Je veľmi ťažké predvídať víťaza.

Avšak ani to nezabráni ľuďom hádať - alebo dokonca stávkovať - ​​na víťaza. Vo štvrtok v noci bola Thunbergová obľúbená u bookmakerov William Hill (2/5) a Coral (4/7).

Henrik Urdal, vedúci Inštitútu pre výskum mieru v Oslo, vysvetlil svoje rozhodnutie pre časopis Washington Post s tým, že „neexistuje vedecký konsenzus o tom, že existuje lineárny vzťah medzi zmenou klímy, pričom má nedostatok zdrojov.

Táto cena by bola nepochybne veľkým prínosom pre vzťahy s mladšou verejnosťou. Aktivistka je teraz v Denveri na turné po Severnej Amerike. Thunbergová však vyhlásila, že neprotestuje preto aby „získala nejakú cenu“.

V piatok tweetovala svojim 2,8 miliónom nasledovníkom, že každý piatok bude robiť to, čo robí: demonštrovať proti zmene klímy.

Sýria musí byť bez cudzej vojenskej prítomnosti. Rusko by tiež malo odísť, ak Damašek už nepotrebuje pomoc, prehlásil Putin
Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina musí byť obnovená územná celistvosť Sýrie a všetky zahraničné sily by sa mali stiahnuť, vrátane Ruska, ak sa Damašek rozhodne, že už nepotrebuje pomoc Moskvy. Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Marek Molnár