Alexej Leonov, prvý umelec, ktorý sa vydal do vesmíru zanechal po sebe DYCHBERÚCE OBRAZY (FOTO)

Legendárny vesmírny prieskumník Alexej Leonov, ktorý zomrel vo veku 85 rokov, bol skutočným umelcom. Celý život veril v mimozemšťanov a kreslil ohromujúce obrazy kozmonautov a vzdialených planét.


Leonov mal záujem o kreslenie už od detstva a spočiatku sa pokúsil dostať na umeleckú školu. Mladý muž z chudobnej vidieckej rodiny si však nemohol dovoliť presťahovať sa do veľkého mesta.

Sputnik


Sputnik


Namiesto toho sa zapísal do výcvikového programu pre vojenských pilotov a po preukázaní svojich schopností v tejto oblasti sa spolu s Jurijim Gagarinom dostal do náboru prvého družstva kozmonautov ZSSR.

Sputnik


V roku 1965 sa Leonov stal prvým človekom, ktorý kedy vystúpil z kapsuly na zemskej obežnej dráhe a vykonal vesmírnu prechádzku, ktorá trvala 12 minút.

Sputnik


O desať rokov neskôr sibírsky rodák znovu vytvoril históriu ako veliteľ sovietskej posádky počas misie Sojuz-Apollo z roku 1975.

Sputnik


Leonova však nikdy nenapadlo vzdať sa svojho umenia, dokonca si vzial so sebou ceruzku na svoje vesmírne misie, aby urobil náčrtky toho, čo videl.

Sputnik


Väčšina z 200 obrázkov, ktoré nakreslil, bola na základe osobných skúseností a fantázií na vzdialené planéty, o ktorých dúfal, že jedného dňa budú ľudia skúmať.

Sputnik


Leonov daroval niekoľko svojich diel kultovej Tretiakovskej galérii v Moskve. Jeho obrazy sú vystavené aj v iných ruských mestách, ale aj v zahraničí, vrátane Houstonu v USA a Drážďan v Nemecku.

Sputnik


Na rozdiel od niektorých svojich kolegov Leonov nikdy netvrdil, že sa stretol s mimozemšťanmi počas svojej vesmírnej misie, ale povedal, že je pripravený obetovať svoj život, aby nadviazal kontakt s mimozemšťanmi. „Ak tu máme život na Zemi, prečo by nemal existovať inde? Je tam miliarda galaxií,“ tvrdil.

Erdogan tvrdí, že Turecko nezastaví operáciu v severnej Sýrii, a to aj napriek americkým „hrozbám“
Turecká armáda bude pokračovať vo svojej kampani proti kurdským militantom v severnej Sýrii, a to aj napriek „hrozbám“ zo strany USA a ich spojencov. Prehlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Marek Molnár