Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú profesionálni a zodpovední
10 | 10 | 2019 I TASR

Hnutie Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú svoju funkciu vykonávať profesionálne a zodpovedne. Opozičná strana to uviedla v reakcii po ich štvrtkovom vymenovaní prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.


Kollárovci považujú za dôležité, aby sudcovia konali tak, aby bol Ústavný súd (ÚS) SR pre ľudí na Slovensku garantom spravodlivosti a dôveryhodnosti. "Mali by konať tak, aby vždy chránili občanov, aby neboli porušované ich práva a dohliadať na to, aby parlament, súdy a všetky štátne a samosprávne orgány ústavu rešpektovali," komentoval predseda hnutia Boris Kollár.

Prezidentka Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka. Zdôraznila, že Ústavný súd tak už nie je iba uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený a môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR.

Na ÚS SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest, Ústavný súd tak chvíľu fungoval s iba štyrmi sudcami. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Plénum vyberalo kandidátov na niekoľko pokusov počas viacerých mesiacov. Finálny počet poslanci dovolili v piatej voľbe na septembrovej schôdzi parlamentu. Niekoľko sudcov vymenoval už predchádzajúci prezident Andrej Kiska, predsedom súdu sa stal Ivan Fiačan. Po vymenovaní zvyšných sudcov prezidentkou Čaputovou už má Ústavný súd všetkých 13 sudcov.