Nezákonné letecké útoky USA na podozrivé drogové laboratóriá Talibanu spôsobili 39 civilných obetí, vrátane 14 detí
10 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Sonda, ktorá bola prítomna pri nelegálnych májových útokoch USA na údajné zariadenia na spracovanie drog, potvrdila takmer 40 civilných obetí, vrátane mnohých detí. Pričom sú tieto informácie v rozpore s tým, čo tvrdí Washington, uvádza sa v správe OSN.


5. mája americké sily uskutočnili sériu leteckých náletov na juhozápade Afganistanu so zameraním na viac ako 60 drogových laboratórií. Sonda OSN o útokoch potvrdila, že nálety zabili alebo zranili veľké množstvo civilistov.

Inšpektori z asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) potvrdili 39 civilných obetí vrátane 14 detí, pričom overovanie najmenej 37 ďalších civilných obetí, väčšinou žien a detí, stále prebieha.

USA tvrdia, že obchodovanie s drogami je hlavným zdrojom príjmov Talibanu, a preto sú drogové laboratóriá legitímnym vojenským cieľom. V minulom roku sa vykonali stovky leteckých náletov na obmedzenie ich "podnikania", ale toto úsilie sa ukázalo ako veľmi neefektívne a bolo zastavené.

Hlavným záujmom OSN však nie je to, že Pentagon stráca peniaze amerických daňových poplatníkov za bombové útoky na údajné laboratóriá, ale že nerozhodne zabíja civilistov.

"Podľa medzinárodného humanitárneho práva ... drogové zariadenia a pridružení pracovníci nemusia byť legálne považovaní za cieľ útoku a mali by byť chránení,“ uviedla OSN.

Podľa správ v médiách po bombových útokoch bolo okrem civilistov zabitých až 150 bojovníkov Talibanu.

Erdogan zaútočil na Sýriu a hovorí o "mierovej operácii"
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal príkaz zaútočiť proti kurdským milíciám v severovýchodnej Sýrii. Ankara považuje kurdské milície za teroristov a tvrdí, že na dosiahnutie „mieru“ v regióne je potrebná ofenzíva. Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič