Použitie jadrových zbraní je absolútne zakázané, prehlásil najvyšší vodca Iránu
09 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky najvyšší vodca Sajjid Alí Chámeneí prehlásil, že krajina je schopná vyvíjať a stavať jadrové zbrane, ale nikdy to neurobí, pretože použitie takýchto zbraní je úplne v rozpore s učením islamu.


„Hoci sme boli schopní urobiť taký krok, na základe dekrétu drahého islamu sme ho vyhlásili za úplne "haram" (nábožensky zakázaný), preto nie je dôvod, aby vznikli náklady na výrobu a skladovanie takýchto zbraní, keďže ich použitie je absolútne haram,“ vyhlásil Chameneí na stretnutí s mladými vedcami v stredu, informujú o tom iránske médiá.

Chameneí verejne podporoval postoj, že islam nepovoľuje jadrové zbrane, už desaťročia. Údajne vydal "fatwu" (náboženské rozhodnutie), ktorá odopierala jadrové zbrane niekedy v 90. rokoch a opakovane na ne odkazuje vo svojich vyhláseniach.

Irán bol v minulosti obviňovaný z vykonávania tajného programu jadrových zbraní, avšak tvrdí, že sa len zaujímal o mierové aplikácie jadrových technológií. V roku 2015 Irán a vedúce svetové mocnosti podpísali medzinárodnú dohodu, ktorá iránskemu jadrovému priemyslu uložila obmedzenia s cieľom zabezpečiť, aby sa nemohol "ponáhľať" s výrobou jadrového zariadenia. Výmenou za to Irán dostal úľavu od medzinárodných ekonomických sankcií a prísľub lukratívnych obchodných dohôd so západnými krajinami.

Donald Trump minulý rok odstúpil od dohody, ktorú podpísal jeho predchodca, čím vyvolal diplomatickú a bezpečnostnú krízu, ktorá sa musí ešte vyriešiť.

VOJNA: Erdogan zavelil do útoku. Turecko začalo vojenskú ofenzívu na severe Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal operáciu proti kurdským milíciám v severovýchodnej Sýrii. Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Marek Molnár