India dostala prvé francúzske stíhacie lietadlo Rafale. Indický minister obrany ho musel hneď vyskúšať (VIDEO+FOTO)
09 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Dassault Aviation dodala prvú z 36 stíhacích lietadiel Rafale, ktoré boli objednané pre indické letectvo (IAF) v roku 2016. Indický minister obrany rýchlo využil príležitosť vyskúšať nový prírastok do ich vojenského arzenálu.


Rajnath Singh viedol indickú delegáciu vo francúzskom Mérignacu na slávnostné odovzdanie francúzskeho stíhacieho lietadla. Dátum sa zhoduje s narodeninami Indických vzdušných síl (IAF) a taktiež nasleduje tesne po hinduistickom náboženskom festivale na uctievanie zbraní, ktorý dal indickému úradníkovi šancu vykonať rituál šťastia pre nové stíhacie lietadlo.



Minister sa tiež zúčastnil na skúške prúdového lietadla, nachádzal sa hneď za vedúcim pilotom z Dassault Aviation, ktorý ho vzal na krátky let. Informujú o tom miestne médiá.





Francúzsky výrobca využil túto príležitosť na zdôraznenie dlhoročného stavu vojenskej spolupráce s Áziou.



India zakúpila francúzske lietadlá ako súčasť snahy diverzifikovať svoj vojenský arzenál. India pôvodne chcela pridať do svojho arzenálu až 126 nových stíhačiek, ale ambiciózny plán sa musel upraviť vzhľadom na rastúce náklady. Dodávka všetkých 36 lietadiel by mala byť dokončená v roku 2022.

USA sa chystajú uvaliť clá na európsky tovar v objeme až 7,5 mld. USD
The Economist uvádza, že ide o obchodný spor, ktorý je vyústením dvoch najdlhších a najväčších právnych sporov o americké a európske dotácie pre výrobcov lietadiel. Teraz sa obchodná vojna dostáva z papierovej fázy do reálneho života. Znamená to,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič