Železnice SR oblečú časť svojich zamestnancov do novej rovnošaty
07 | 10 | 2019 I TASR

 Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú obliecť časť svojich zamestnancov do novej rovnošaty. Za dodávku jej súčastí počas troch rokov predpokladajú vynaložiť predbežne 3,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Štátny správca železničnej infraštruktúry vyhlásil príslušnú verejnú súťaž na dodanie 36 druhov súčastí rovnošaty. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku verejného obstarávania.


Železničiari zdôvodňujú investíciu tým, že v súčasnosti používajú stále rovnošatu ešte z obdobia unitárnych železníc, doplnenú len o nové logo ŽSR. "Nová rovnošata je určená pre vybrané dopravné pozície výpravca, prednosta a dopravný námestník železničnej stanice, v ktorých je v súčasnosti zaradených 2 100 zamestnancov," uviedol v pondelok pre agentúru SITA hovorca ŽSR Michal Lukáč. "Keďže ide o nový typ rovnošaty, musia byť zamestnanci oblečení kompletne so všetkými rovnošatovými súčasťami vrátane topánok aj kabátov už v prvom roku," uviedol Lukáč.

Predpokladanú cenu zákazky 3,3 milióna eur bez DPH železnice určili na základe priemerných cien jednotlivých odevných súčastí a obuvi. "Záujem uchádzačov je ťažko odhadnúť, predpokladáme, že sa zúčastnia firmy, ktoré majú s uvedeným typom odevov skúsenosti," dodal Lukáč. ŽSR mali k 30. septembru 2019 celkovo 13 585 zamestnancov a ich počet by mal byť približne rovnaký aj koncom tohto roka.

Železnice chcú v rámci tejto zákazky nakúpiť deväť druhov súčastí pánskej rovnošaty. Ide o 9 630 kusov nohavíc aj košieľ s dlhým rukávom, 4 815 košieľ s krátkym rukávom aj polokošieľ, 3 210 sák aj topánok, ako aj 1 605 oblekových viest, 1 494 pracovných krátkych kabátov a 111 dlhých elegantných kabátov. Trinásť súčastí dámskej rovnošaty zahŕňa dodanie, napríklad, po 1 824 kusov dlhých nohavíc a blúziek s dlhým rukávom, po 1 368 polokošieľ a blúziek s krátkym rukávom, po 912 sák, blúziek s trojštvrťovým rukávom a topánok, po 456 nohavíc trojštvrťových, sukien, viest kostýmových a šatiek.

Zákazka obsahuje aj štrnásť spoločných súčastí rovnošaty - po 6 183 párov čiernych ponožiek letných, zimných aj k obleku, rovnaké množstvo letných termoponožiek, termoponožiek, termopodkolienok a zimných termoponožiek. Súčasťou dodávky bude aj po 2 061 párov rukavíc, ten istý počet pletených viest a pulóvrov, šálov, opaskov, viazaniek a odznakov s logom ŽSR, ako aj 1 933 červených a 128 modrých brigadírok.

Lehota na predkladanie a otváranie ponúk je 8. novembra, platiť musia minimálne do 31. októbra 2020. Kritériom na vyhodnotenie ponúk je cena. Uchádzači majú predložiť zoznam dodávok tovaru rovnakého alebo podobného charakteru ako je predmet zákazky za predchádzajúce tri roky v minimálnej výške 1 mil. eur bez DPH. "Termíny jednotlivých dodávok budú uvedené v jednotlivých písomných objednávkach vystavených na základe rámcovej dohody," oznámili ŽSR.