Európa je na pokraji novej migračnej krízy, dokonca „ešte väčšej“ ako v roku 2015, tvrdí nemecký minister vnútra
07 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Európa môže čoskoro čeliť obrovskej vlne utečencov a migrantov, ktorých bude ešte viac ako na vrchole migračnej krízy z roku 2015, varoval nemecký minister vnútra Horst Seehofer, pričom vyzval európske krajiny na pomoc Grécku a Turecku.


„Musíme urobiť viac, aby sme našim európskym partnerom pomohli pri kontrole vonkajších hraníc EÚ. Nechali sme ich bez pomoci príliš dlho,“ prehlásil minister nemeckým novinám Bild am Sonntag po návšteve Grécka a Turecka, kde diskutoval aj o migračnej politike.

"Ak to neurobíme, budeme znova čeliť migračnej vlne ako v roku 2015, pričom tentoraz môže byť ešte väčšia," ďalej uvádza Seehofer.

Seehofer tiež varoval, že ak Európa nenájde „silu na vyriešenie tohto problému“, môže dôjsť k „strate kontroly“ v prípade vypuknutia ďalšej migračnej krízy. Minister, ktorý diskutoval s Turkami, Grékmi a taktiež s nadchádzajúcou predsedkyňou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, prisľúbil, že tieto dve krajiny urobia „všetko preto, aby sa to už nestalo“.

Nemecký minister už prisľúbil podporu obidvom štátom, aj keď tieto sľuby zatiaľ neboli premietnuté do konkrétnych krokov. Medzi možnosti pre Grécko patrí vyslanie nemeckých migračných agentov a IT špecialistov, aby vyškolili miestnych zamestnancov a pomohli pri vybavovaní žiadostí o azyl a pri spracovaní údajov, ako aj posilňovaní síl pobrežnej stráže. O tom, aký druh pomoci potrebuje Grécko, však musia rozhodnúť Atény.

Pokiaľ ide o Turecko, Seehofer uviedol, že „je zrejmé, že pomocou zdrojov z minulosti nemôžeme riadiť budúcnosť,“ zdá sa, že tým myslel dohodu z roku 2016 medzi Bruselom a Ankarou. Turecko súhlasilo s tým, že vezme späť utečencov prichádzajúcich na grécke pobrežie loďami výmenou za finančnú pomoc, pričom Európa vezme niektorých utečencov priamo z tureckého územia.

Keď sa ho však opýtali, či Turecko dostane väčšiu finančnú podporu ako v roku 2016 (6 miliárd EUR), Seehofer prehlásil, že takéto rozhodnutie nemôže urobiť sám, takže presne odpovedať nevie.

Vyhlásenie nemeckého ministra skutočne prichádza uprostred rastúceho počtu nových prisťahovalcov na grécke pobrežie. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prešlo viac migrantov z Turecka do Grécka po mori za deväť mesiacov tohto roka ako v roku 2018.

Podľa správy Európskej komisie do konca septembra prišlo do EÚ z Turecka viac ako 46 000 utečencov a migrantov, čo je o 23 percent viac ako v rovnakom období minulého roka. V tom istom dokumente sa uvádza, že do konca roku 2019 sa očakáva prísun ďalších 25 000 migrantov.

Tieto čísla sú stále oveľa nižšie ako v roku 2015, keď v Európe bolo takmer milión utečencov.



V polovici septembra turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil otvorením brány pre utečencov do Európy, ak Brusel nepomôže Ankare v jej plánoch na vytvorenie 32-kilometrovej „bezpečnej zóny“ v severovýchodnej Sýrii, ktorú v súčasnosti okupujú kurdské milície, ktoré Turecko považuje za teroristov.

„Ak nemôžete prijať tento obchod, otvoríme brány. Necháme ich odtiaľto odísť, kdekoľvek len budú chcieť,“ prehlásil Erdogan v tom čase pre agentúru Reuters. Taktiež hrozivo pokarhal EÚ, keď vyhlásil, že finančná pomoc, ktorú Turecko dostalo od Európy, je nedostatočná, a že jeho národ už utratil 40 miliárd dolárov na hostenie 3,6 miliónov ľudí, ktorí utiekli do Turecka od roku 2011, keď vypukol sýrsky konflikt.

Turecko je „už v oblasti“. USA sa nebudú miešať do tureckej cezhraničnej operácie v Sýrii.
USA nebudú brániť ani podporovať a ani inak sa podieľať na nastávajúcej tureckej vojenskej operácii v severnej Sýrii a nebudú do tejto operácie zasahovať, pretože už nebudú v „bezprostrednej oblasti“, vyhlásil Biely dom. Čítať ďalej
07 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič