Galko útočí na Sulíka: Večný predseda, Fico 4, "Židojašteri" a JBM Alianciu za rodinu!
06 | 10 | 2019 I Magda Danková
Kongres SaS vylúčil podpredsedníčku strany Natáliu Blahovú a schválil kandidátku predsedu Richarda Sulíka, na ktorej chýbajú Ľubomír Galko a Jozef Rajtár. Galko tvrdí, že mu na kongrese bolo znemožnené prehovoriť k členom a ostrú kritiku na adresu Richarda Sulíka preto zverejnil na sociálnej sieti. Najväčším prekvapením bolo zrejme vylúčenie predsedníčky poslanceckého klubu - Natálie Blahovej.

"Priatelia, Natáliu Blahovú, jednu z najcharakternejších političiek od čias Nežnej revolúcie, bojovníčku proti zlu, ochrankyňu bezbranných detí a týraných žien dnes podvečer na kongrese SaS podlým a hanebným spôsobom vylúčili zo strany SaS.

Zároveň bola dnes schválená vykuchaná a "zbúchaná" kandidátka bez kľúčových ľudí, ktorí stáli 4 roky v prvej línii proti smerákom, oligarchom a mafii. SaS bola týmto konaním rozštiepená a nastúpila cestu rozkladu a deštrukcie a smerom mimo parlament.

Situácia v SaS oslabuje podľa Mesežnikova jej šance na dobrý výsledok vo voľbách
Situácia v strane Sloboda a Solidarita (SaS) oslabuje podľa politológa Grigorija Mesežnikova jej šance na dobrý výsledok v budúcoročných parlamentných voľbách. Nominačný kongres strany schválil v sobotu v Jasnej kandidačnú listinu do volieb... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | SITA


Robili sme ešte aj dnes počas celého dňa, čo sme mohli, apelovali sme na dohodu, prosili o kompromis, žiaľ krvavé oči mali navrch. Je mi to ľúto." Komentuje Ľubomír Galko ako jedna z tvárí tzv. demokratického jadra SaS "čistky" v strane.

"Na kongrese mi zatvorili ústa, otvorím si ich teda tu". Burcuje Galko ľudí na sociálnej sieti: "Včera na kongrese SaS bol nedemokratickým spôsobom valcom porovnateľným s Mečiarovou Zlatou Idkou obmedzený čas rozpravy na jednu hodinu k jednému bodu. Keď som mal ku koncu rozpravy pri bode schvaľovania kandidátky prísť konečne na rad, k predrečníkom sa prihlásila kopa delegátov s faktickými pripomienkami, čas natiahli a rozprava bola následne ukončená - bolo mi teda znemožnené prehovoriť k členom. Preto pripravené vystúpenie zverejňujem v plnom znení.

HRABKO: Zápas v SaS bude pokračovať aj po sneme, akokoľvek rozhodne
05 | 10 | 2019 | TASR


Vážení kolegovia,

Pred dvoma rokmi sme mali 18%, pred rokom 16%, aktuálne máme 6% a ak to dnes nevyriešime konsenzuálne a kompromisom, bude ešte horšie. Nie preto, že Rajtár napísal niekomu nejakú esemesku alebo že si Galko v jednom rozhovore na otázku novinárky, či bude v 2020 kandidovať na riadnom kongrese za predsedu strany dovolí povedať, že to zváži, ale úplne z iných dôvodov. Stratili sme mestského liberálneho voliča, sme nečitateľní a zaoberáme sa sami sebou.

Teraz mi povedzte, ktorý výrok alebo počin SaS viac poškodil?
To, že ja poviem, že zvažujem kandidatúru na predsedu SaS v roku 2020 alebo to, že si predseda oblečie tričko JBM Alianciu za rodinu? Vtedy, pri tomto počine prečo sme nezvolávali mimoriadny kongres a nežiadali kandidátku bez autora tohto výroku?

Ktorý výrok znížil preferencie SaS a uškodil strane?
To, že som ja v jednom rozhovore zauvažoval, že po jedenástich rokoch by snáď už mohol SaS viesť v budúcnosti aj niekto iný alebo verejný výrok predsedu „Som slovenský nacionalista“ v rozhovore pre Dennik N? Vtedy, pri tomto výroku prečo sme nezvolávali mimoriadny kongres a nežiadali kandidátku bez autora tohto výroku?

Čo viac rozkývalo prozápadných a protransatlantických voličov SaS a poškodilo strane SaS?
To, že Rajtár poslal nejakému členovi nejakú súkromnú sms s úvahou, že treba v budúcnosti vymeniť predsedu alebo verejný výrok predsedu : „Rusko nie je hrozbou. Alebo Francúzsko a Nemecko sú okresná liga?"

Viete v čom sú tieto porovnania odlišné? V tom, že v tých prvých bolo akože „ublížené“ jednotlivcovi – predsedovi strany. V tých druhých trpela celá strana – jej preferencie a jej voliči.

Dámy a páni, toto, čo sa tu posledné dni, týždeň a mesiace deje je absurdné. SaS má desať rokov a až do roku 2023, keď bude mať 14 rokov, bude mať 14 rokov toho istého predsedu. Ten je opakovane volený predčasne, na mimoriadnych kongresoch, ktoré sú zvolávané pod rôznymi zástupnými dôvodmi. Áno, predseda síce hovorí, že nie je privarený k stoličke, veď ju nakoniec aj kdekomu núkal, ale výsledkom je, že napriek tomu, že v minulosti deklaroval, že dve volebné obdobia sú pre predsedu strany optimálne a aj on by sa tým chcel riadiť, dnes už ťahá svoje štvrté volebné obdobie a posledné dva razy bol zvolený a privarený k svojej stoličke predčasne na mimoriadnom kongrese.

Čo je však absurdnejšie, je to, že navrhol vypustiť z kandidátky kľúčových ľudí a vymyslel si zástupný dôvod, vraj by opustili klub. Vraj za nich nedá „ruku do ohňa“.

Nepotrebujeme, aby za mňa, za Natáliu Blahovú, Janu Kiššovú, Joža Rajtaŕa, Mira Ivana, Vlada Slobodu, Rada Pavelku, Pala Kubiša, Renatu Kaščákovú, Lukáša Raníka, Milana Vrábela, Iva Nemčiča, Ďura Štííta a mnohých ďalších Richard Sulík dával ruku do ohňa. My si ju dáme do ohňa za seba aj sami. Za nás hovorí naša politická história a obviňovanie z toho, že sa necháme „vyviezť“ na chrbte niekoho iného do NR SR a potom odídeme, si vyprosujem. My sa nepotrebujeme nikam vyvážať, my máme svojich voličov a nie je ich málo.

My sme tu štyri roky dreli, nastavovali krk, bojovali so smerákmi, s mafiou, s oligarchami, makali sme tu vo VÚC voľbách, v Komunálnych voľbách, zatiaľ čo Richard Sulík bol v Európskom parlamente v Bruseli. To čo sú, prosím pekne za reči, že veď ste boli slušne platení, to predseda bol v Bruseli neslušne platený alebo tam robil zadarmo?

DEMOKRATICKÉ JADRO SaS SPĽASLO: Niektorí ostali prekvapení, že pár z nich vyzval Sulík k odchodu zo strany
Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová a poslanec parlamentu Jozef Rajtár sú prekvapení, že ich predseda SaS Richard Sulík vyzval na odchod zo strany. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | TASR


Žiadne peniaze nie sú „slušne platené“ za to, čomu sa vystavil Jožo Rajtár pri Bašternákovi a Kočnerovi, Natália Blahová pri Čistom dni alebo ja pri tunelovaní VSS alebo likvidovaní previerky Jasaňovi a Troškovej. Vydierali nás, vyhrážali sa nám, prenasledovali nás. Nikdy sme sa na to nesťažovali, nikdy sme s tým nešli von. Kto predsedu SaS perzekuoval v Bruseli?

My na kandidátku SaS patríme, aj keby sme sa stokrát s Richardom pohádali, aj keby niekto z nás stokrát zauvažoval o kandidatúre na predsedu. Je nonsens nás nahrádzať smeráckymi nominantami v RTVS, ktorý o SaS ani neškrtli, nejakými údajne „osobnosťami“ z vonku alebo paňou, ktorá si myslí, že svet riadia pomaly nejakí židojašteri.

Akým právom si Lucia Nicholsonová, ktorá sa na značke SaS vyviezla nedávno do Európskemu parlamentu a následne stranu opustila, diktuje podmienky, že bude na kandidátke do NR SR len vtedy, ak tam Galko a Rajtár nebudú?

Toto je konanie v prospech SaS? Toto je konanie v prospech vzniku pravicovej vlády? Toto je konanie v prospech Slovenska?

Dámy a páni, predseda navrhol kandidátku deštrukcie a rozpadu. Teraz vy máte zodpovednosť v rukách, nikto iný. Ako takto „zlátaná“ kandidátka bude schválená, privedie SaS vo voľbách k neúspechu. Ale nielen SaS, privedie k neúspechu celé Slovensko a bude tu vláda Fico 4. To nebude „povalenie vlády Ivety Radičovej", pečiatka, ktorú sa nám už roky snažia dať na čelo. To bude regulárne vydláždenie cesty k moci Ficovmu Smeru a to si SaS už ponesie so sebou navždy. Nikto nikdy nebude skúmať, ktorá „časť“ v SaS to zavinila, pachuť a čierna škvrna v histórii zostane už navždy.

Môžete to ešte zastaviť, je to na vás. Ďakujem vám za pozornosť.

PS : fragmenty z tohto prejavu sa mi podarili predniesť aspoň pri bode, týkajúcom sa vylúčenia Natálie Blahovej z SaS. Žiaľ, delegáti moje apely nevypočuli a stranu SaS pochovali. Je mi to ľúto." Uzatvára Galko na sociálnej sieti.