Danko: Stratifikáciu nemocníc si musí vyriešiť Smer-SD
06 | 10 | 2019 I TASR

Stratifikácia znie hrdo, ale nie je to reforma nemocníc. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) musí v prvom rade presvedčiť Smer-SD. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.


"Stratifikácia znie hrdo, ale nie je to reforma nemocníc, je to len určitá systematizácia," povedal Danko. Po štyroch rokoch volebného obdobia sa mu to zdá málo. "My tam máme štátneho tajomníka, ale ten doslova len varí kávu," poznamenal.

Problémy zdravotníctva vidí napríklad v nesystematickom fungovaní zdravotných poisťovní. Sieť nemocníc nemôže byť tvorená súkromnými a štátnymi nemocnicami. Danko preferuje, aby základnú starostlivosť museli poskytovať štátne zariadenia.

Danko tvrdí, že ministerka mala prísť s iným riešením. "Mala by prísť s tým zákonom ako my, to znamená zlepšiť podmienky na verejné obstarávanie, bojovať za zdroje pre zdravotníctvo," vysvetlil.

Na otázku, či SNS podporí stratifikáciu, odpovedal, že ministerka musí v prvom rade presvedčiť predsedu strany, ktorá ju nominovala do funkcie. "Keďže ctím koaličnú dohodu, tak to robiť nebudem," dodal s tým, že Kalavská je zodpovedná v prvom rade voči Smeru-SD. "Doteraz to, čo Robert Fico povedal, platilo, teraz je nová situácia," doplnil v tejto súvislosti s tým, že stratifikáciu si musí vyriešiť Smer-SD.