Simona Petrík navrhne zastavenie noviel zákonov na obmedzenie interrupcií
05 | 10 | 2019 I SITA

Poslankyňa Simona Petrík z PS/SPOLU podá na schôdzi Národnej rady SR procedurálny návrh na zastavenie návrhov zákonov na obmedzenie interrupcií. Podľa nej novely, ktoré predkladajú OĽaNO s Richardom Vašečkom a Slovenská národná strana na októbrovú schôdzu parlamentu, sú v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa PS/SPOLU Silvia Hudáčková.


Návrhy zákonov, ktoré predkladajú strany SNS a OĽaNO s poslancom Richardom Vašečkom, sú podľa Petrík kombináciou neúspešných legislatívnych návrhov, o ktorých parlament rokoval a hlasoval v septembri. Podľa rokovacieho poriadku o rovnakej právnej veci možno rokovať až s odstupom šiestich mesiacov.

„Predkladatelia sa pokúsili návrhy formálne upraviť tak, aby vyzerali ako iné návrhy zákonov. Ide však o identické návrhy, čím porušujú rokovací poriadok. V skutočnosti navrhovateľom nejde o práva žien alebo nenarodených detí. Túto tému účelovo otvárajú a zneužívajú pred parlamentnými voľbami, aby na nej získali hlasy,“ tvrdí Petrík.

Poslankyňa upozorňuje, že v novej verzii návrhu poslanci OĽaNO a Vašečka vynechali opatrenie, ktorým by sa spoplatnila interrupcia pre ženy nad 40 rokov, aby sa vyhli priamej úprave zákonu o umelých prerušeniach tehotenstva. „Zvyšok však odkopírovali od slova do slova z pôvodného návrhu. Predkladatelia tiež prebrali paragrafy z prechádzajúceho návrhu Vašečku. Právne tak riešia úpravu rovnakých vzťahov,“ podotkla.

Na rozpor s rokovacím poriadkom NR SR upozornili Andreja Danka v otvorenom liste aj ženské mimovládne organizácie Možnosť Voľby, Aspekt a iniciatíva Povstanie pokračuje. Andrej Danko posunul na základe ich tlaku jeden z dvoch návrhov zákona - ten z dielne OĽaNO a Richarda Vašečku - na posúdenie ústavnoprávnemu výboru.

Petrík upozorňuje, že návrh svojej strany SNS na posúdenie tomuto výboru nedal. „Na zákony, ktoré idú proti pravidlám, musí platiť rovnaký meter. Na začiatku schôdze preto podám procedurálny návrh, aby boli oba tieto návrhy zastavené,“ dodala. Petrík si tiež myslí, že tieto návrhy sú len nástrojom politickej kampane, pretože iné možnosti na skutočnú pomoc rodinám SNS nevyužila.

Petrík tiež pripomenula, že v koaličnom programe PS/SPOLU s názvom BOD ZLOMU sa nachádza viacero opatrení pre rodiny aj ženy, aby sa výchova detí stala jednoduchšou a menej finančne náročnou. „Napríklad, garancia miesta v škôlke pre všetky deti od troch rokov, spružnenie vyplácania rodičovských a materských príspevkov, otcovské voľno po narodení dieťaťa či zavedenie medzinárodných štandardov kvality zdravotnej starostlivosti v pôrodniciach,“ uzavrela.