"Kazachstan je obrovský trh, kde sa nám otvárajú dvere a my musíme túto šancu využiť", tvrdí Danko
05 | 10 | 2019 I TASR

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa nedávno vrátil z oficiálnej návštevy Kazachstanu. Zúčastnil sa na nej 4. eurázijského samitu. Na stole mali otázky ohľadom rozvoja obchodu, hospodárstva, cestovného ruchu.


Počas fóra sa šéf parlamentu stretol aj s prvým prezidentom Kazašskej republiky Nursultanom Nazarbajevom. Andrejovi Dankovi sa dostalo aj tej pocty, že na samite vystúpil s príhovorom takmer hneď po bývalom prezidentovi, v hlavnom paneli rečníkov. Za mikrofónom ho vystriedali aj takí svetoví politici, akými sú predsedovia parlamentov z Číny, Turecka, Ruska či Južnej Kórey.

V ďalších blokoch rečnili aj zástupcovia nemeckého, francúzskeho, českého, maďarského aj rakúskeho parlamentu.

Andrej Danko v príhovore apeloval na potrebu zintenzívnenia dialógu a spolupráce. Právelepšiu hospodársku prepojenosť chce dosiahnuť aj s touto rozvíjajúcou sa stredoázijskoukrajinou, ktorá má podľa jeho slov pre Slovákov obrovský investičný potenciál. Z toho dôvodu pozval predseda parlamentu Nursultana Nazarbajeva na Slovensko.

„Po návšteve v Kazachstane som videl, ako rýchlo krajina napreduje a aké obrovské príležitosti sa tam otvárajú potenciálnym investorom. Práve preto som pozval pána Nazarbajeva na Slovensko, aby som Kazachstan dokázal spojiť s našimi slovenskými investormi. Či už v oblasti stavebníctva, strojárstva či iných odvetviach. Kazachstan je obrovský trh, kde sa nám otvárajú dvere a my musíme túto šancu využiť. Nie som typ politika, ktorý by len sľuboval, ale toto je dôkaz, že napĺňam svoje slová o naštartovaní slovenskej ekonomiky,“ uzavrel Andrej Danko.