K našej Mliečnej dráhe sa približuje galaxia, ktorá by mohla zničiť život na Zemi
05 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Podľa prekvapivých vedeckých výpočtov by blízka galaxia mala zasiahnuť Mliečnu dráhu, pričom by nastala „katastrofická udalosť“, ktorá by mohla zničiť našu slnečnú sústavu.


Astrofyzici na Durhamskej univerzite vykonali počítačovú simuláciu, aby zistili viac o pohybe Veľkého magellanovho oblaku (LMC), satelitnej galaxie, ktorá obieha mliečnu cestu.

To, čo zistili, bolo udivujúce. Zisitlo sa, že LMC je nastavená tak, aby narazila priamo do našej galaxie.

http://gph.is/2sT94fN


Aj keď je galaxia vzdialená 63 000 svetelných rokov od Mliečnej dráhy a momentálne od nás odchádza rýchlosťou 250 kilometrov za sekundu, je nastavená tak, aby sa nakoniec spomalila a zamierila späť k nám.

Kolízia otriasne celou Mliečnou dráhou a aj keď to nemusí mať priamy dopad na našu slnečnú sústavu, vedecký vedecký pracovník Marius Cautun varuje, že zrážka by nás mohla „vykopnúť z Mliečnej dráhy“.

Kolízia spôsobí presun hviezd do nových gravitačných ťahov, ktoré by mohli zmeniť obežnú dráhu planét. Ak sa zmení vzdialenosť medzi Zemou a našim Slnkom čo by len o kúsok, mohlo by nás to presunúť zo „zóny Goldilocks“, a spôsobiť, že planéta bude príliš horúca alebo príliš studená, aby život na nej prežil.

http://gph.is/HNjvGL


Ale ešte nepodliehajte panike! Našťastie táto intergalaktická kolízia nemá nastať ďalších 2,5 miliardy rokov.

Avšak má to aj svetlú stránku, vedci tvrdia, že táto udalosť by „obnovila [Mliečnu dráhu] do normálu.“ Mliečna dráha je dosť neobvyklá galaxia s malou čiernou dierou a oveľa menej hviezdami ako iné galaxie.

Akonáhle kolízia nastane, „centrálna supermasívna čierna diera sa zväčší v hmotnosti až 8-násobne,“ vysvetľuje tím.

Pokus o kontakt? Zem zasiahla vlna signálov z inej galaxie!
Správu priniesli kanadskí vedci. Odhadujú, že zdrojom signálov by mohla byť hviezda miznúca v čiernej diere. Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Ján Prokop