Irán sľubuje prepustiť ruskú novinárku, ktorá bola zadržaná pre „špionáž pre Izrael“
05 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Ruská novinárka, ktorá bol zatknutá v Teheráne začiatkom tohto týždňa, bude čoskoro prepustená, túto správu uviedlo iránske ministerstvo zahraničných vecí. Julia Yuziková bola údajne obvinená z práce s izraelskými bezpečnostnými silami.


Yuzik bola zadržaná, aby „poskytla vysvetlenia“, dodalo ministerstvo bez toho, aby ďalej rozpracovalo to, čo bolo potrebné vysvetliť.

Rodina novinárky vyhlásila "alarm" už pred jej zatknutím v zahraničí v piatok. Povedali, že žene odobrali jej cestovný pas, keď prišla minulý týždeň do Teheránu. A v stredu vojaci z iránskeho elitného revolučného gardového zboru „vtrhli do jej hotelovej izby“ a Juliu zadržali.

Žene bolo neskôr umožnené telefonovať, pričom svojim príbuzným povedala, že o jej prípade bude v sobotu rokovať súd.

Rodina tvrdila, že Julia mohla čeliť až 10 rokom v iránskom väzení kvôli údajným väzbám na izraelské tajné služby. Novinárka pri návšteve IDF navštívila izraelské vojenské základne, ale to bolo pred desiatimi rokmi.

Ruská novinárka pracovala ako korešpondentka v Iráne pred niekoľkými rokmi, ale tentoraz sa do krajiny vrátila na súkromnú návštevu „na pozvanie známeho“.

&set=a.104603902983962&type=3&theater

Ruské ministerstvo zahraničia zvolalo iránskeho veľvyslanca Mehdiho Sanaeiho do jeho ústredia v Moskve, aby prediskutovali toto zatknutie, zatiaľ čo diplomati krajiny v Teheráne požiadali o konzulárne stretnutie s ruským občanom.

Julia písala pre noviny Komsomolskaja, pričom ide o niečo ako ruskú verziu amerického časopisu Newsweek.

Novinárka sa tiež pokúsila vstúpiť do politiky. Julia sa uchádzala o zvolenie do ruského parlamentu v roku 2016 za jednu z opozičných strán, avšak sa jej nepodarilo získať dostatok hlasov.

Mladík pri výsluchu na stanici v Terste zastrelil dvoch policajtov
05 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič