ŠKANDÁL! Zmluva so správcom národnej domény .sk je nevýhodná
04 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Nadácia "Zastavme korupciu" si nechala vypracovať právnu analýzu, z ktorej vyplýva, že zmluva je prakticky nevypovedateľná.


Štát podpísal nevýhodnú zmluvu so súkromnou firmou SK-NIC, ktorá je správcom registra slovenskej národnej internetovej domény .sk. Zmluva je prakticky nevypovedateľná a štát pri podpise posledného dodatku k tejto zmluve mohol dohodnúť lepšie podmienky a vyššiu sumu, ktorú mohla firma SK-NIC investovať do zvýšenia digitálnej gramotnosti na Slovensku. Informovala o tom vo štvrtok Nadácia Zastavme korupciu.

"Fakt, že je to súkromná firma, nemusí byť problém, ak je zmluva pre štát výhodná. Za takú však nemožno považovať v podstate večnú zmluvu," povedala Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu. Národné domény často spravujú neziskové organizácie a štát má na ne podľa Petkovej väčší dosah.

Nadácia si nechala vypracovať právnu analýzu, z ktorej vyplýva, že zmluva je prakticky nevypovedateľná. Zmluva obsahuje dodatok, podľa ktorého je podpísaná na dobu určitú a skončí sa vtedy, keď SK-NIC príde o správu národnej domény. "Problém je, že o tom, či firma príde o správu domény, rozhoduje aj ona sama. Inými slovami, ak sa SK-NIC nerozhodne prísť o toto oprávnenie, zmluva sa neskončí a štát musí využívať služby tejto spoločnosti," dodal správca nadácie Peter Kováč.

Podľa Ondreja Jombíka, zástupcu Združenia poskytovateľov webhostingu, premárnil štát pri podpisovaní dodatku k zmluve v roku 2017 príležitosť dohodnúť lepšie podmienky. "Podľa zmluvy dáva súkromná firma na rozvoj internetovej komunity len päť percent z vybraných poplatkov," upozornil Jombík.

"Združenie vo štvrtok podá trestné oznámenie, pretože sa domnieva, že pri podpise druhého dodatku úradom vtedajšieho podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho došlo k porušeniu verejného záujmu, a tým aj k zhoršeniu postavenia štátu pri výkone správy národnej domény SK.

ÚPVII: Dodatok k zmluve s SK-NIC zlepšil pozíciu štátu voči správcovi domény .sk

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) sa ohradil voči tvrdeniu Nadácie Zastavme korupciu, podľa ktorého ÚPVII podpísal v roku 2017 nevýhodný dodatok k zmluve s firmou SK-NIC, správcom národnej internetovej domény .sk. Dodatok priniesol jasnejšie a transparentnejšie podmienky fungovania a výrazne zlepšil aj pozíciu štátu vo vzťahu k správcovi národnej domény, uviedol ÚPVII.

"V podpísanom dodatku sa výrazne posilňuje postavenie Komisie pre správu národnej domény, v ktorej má zastúpenie aj internetová komunita," uviedlo vo štvrtok tlačové oddelenie ÚPVII. Úrad pripomenul, že všetky zmeny zmluvy musia byť prerokované na úrovni komisie a do zmluvy dodatok priniesol aj mechanizmus, ktorý bráni prípadnému blokovaniu zasadnutí komisie.

Nadácia Zastavme korupciu si nechala vypracovať právnu analýzu, z ktorej vyplýva, že zmluva je prakticky nevypovedateľná. Obsahuje dodatok, podľa ktorého je podpísaná na dobu určitú a skončí sa vtedy, keď SK-NIC príde o správu národnej domény. Podľa správcu nadácie Petra Kováča je problém v tom, že firma nemôže prísť o správu domény inak ako vlastným rozhodnutím.

ÚPVII s týmto tvrdením nesúhlasí. "Štát môže navyše odstúpiť od zmluvy, ak si dodávateľ nebude plniť svoje povinnosti, a nemusí sa pýtať na názor protistrany, ako to bolo dovtedy. Zavedený bol aj nový sankčný mechanizmus," dodal ÚPVII.

Podľa Ondreja Jombíka, zástupcu Združenia poskytovateľov webhostingu, premárnil štát pri podpisovaní dodatku k zmluve v roku 2017 príležitosť dohodnúť lepšie podmienky. ÚPVII oponuje, že v dodatku boli spresnené aj ustanovenia, ktoré odrážajú potreby a záujmy internetovej komunity. "Financovanie projektov na podporu a rozvoj internetovej komunity vo výške piatich percent z vybraných poplatkov sa bude týkať vždy daného kalendárneho roka. V prípade, že si dodávateľ nesplní niektorú zo svojich povinností, financie vo fonde sa zvýšia z piatich na desať percent vybraných poplatkov v danom kalendárnom roku," uviedol úrad. Zmluvné strany sa tiež zaviazali, že spoločne vytvoria nový mechanizmus na prerozdeľovanie finančných prostriedkov podporu rozvoja internetovej komunity.