Najväčšia ruská ropná spoločnosť oslabuje dolár v nových obchodoch s ropou
04 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosneft stanovila euro ako predvolenú menu pre všetky nové vývozy ropy a rafinované výrobky.


Od septembra Rosneft zaviedol euro ako predvolenú menu pri platbách za svoju ropu a produkty, uvádza agentúra Reuters.

„Rosneft nedávno upravil všetky nové zmluvy o vývoze ropy, pričom zmenil predvolenú menu z amerického dolára na euro,“ uviedol pre agentúru Reuters obchodník nemenovanej spoločnosti, ktorá pravidelne nakupuje ropu od ruského Rosneftu, pričom dodal, že všetci kupujúci boli o tejto zmene informovaní.

Rosneft je podľa odhadov agentúry Reuters najväčším vývozcom ropy z Ruska a predáva okolo 2,4 milióna barelov ropy za deň.

Spojené štáty nevylúčili uvalenie sankcií na spoločnosť Rosneft za jej účasť na obchodovaní s ropou z Venezuely. Rosneft predáva ropu z krajiny v Latinskej Amerike, pričom ju ďalej predáva do Číny a Indie, čím pomáha váhajúcim kupcom, ktorí sa zdráhajú osloviť Venezuelu a jej štátnu ropnú spoločnosť PDVSA kvôli sankciám USA voči Caracasu. Rusko tým teda pomáha Venezuele predávať ropu aj napriek prísnym americkým sankciám.

V auguste spoločnosť Rosneft zákazníkom povedala, že predaj ropných produktov vo verejných súťažiach sa bude oceňovať v eurách namiesto dolárov.

Obchodníci a analytici vnímali krok spoločnosti Rosneft ako budúce zabezpečenie proti možným novým sankciám USA voči Rusku a jeho ropnému priemyslu.

TRAGÉDIA: Lietadlo havarovalo na západnej Ukrajine, táto katastrofa si vyžiadala 5 mŕtvych (FOTO)
Ukrajinské štvormotorové lietadlo prepravujúce náklad zo Španielska do Turecka muselo urobiť núdzové pristátie pred letiskom Ľvov po tom, ako mu došlo palivo, informujú o tom miestne úrady. Pri nehode zahynulo najmenej päť ľudí. Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | Marek Molnár