Ministerstvo zdravotníctva podporí tento rok 19 projektov sumou 3,1 mil. eur
04 | 10 | 2019 I SITA

Ministerstvo zdravotníctva podporí tento rok 19 vedeckých projektov zameraných na výskum a vývoj v oblasti zdravotníctva, najmä biomedicíny. Rezort o tom informoval v tlačovej správe.


Z rozpočtovej kapitoly ministerstvo prerozdelí celkovo 3,1 mil. eur pre Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, Jesseniovu lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine, Lekársku fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Slovenskú akadémiu vied.

"Som veľmi rada, že aj tieto prostriedky môžu prispieť pri riešení závažných medicínskych problémov a tým pádom k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, najmä v oblastiach onkologických, kardiovaskulárnych ochorení," informovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

V rámci "Výzvy 2019 v oblasti zdravotníctva na výskum a vývoj (R&D)" ide o projekty zamerané na inovatívne diagnostické a terapeutické postupy a produkty personalizovanej, resp. precíznej medicíny, v oblastiach kardiovaskulárnych, metabolických, autoimúnnych, neurologických a onkologických chorôb. V kontexte "Výzvy 2019 v oblasti zdravotníctva na výskum a vývoj (ONKO)" ministerstvo podporí projekty v oblastiach onkologických chorôb ako sú kolorektálny karcinóm, karcinóm prsníka, pľúc a prostaty, malígne lymfómy, karcinóm pankreasu a nádory semenníkov.

Ambíciou rezortu je systémová kontinuálna podpora inovatívneho biomedicínskeho výskumu. Ministerstvo chce ďalej pokračovať v tejto stratégii plánovanou výzvou na podporu rozvoja excelentného biomedicínskeho výskumu na Slovensku.