VIDEO: Rusi na Kamčatke odpálili medzikontinentálnu balistickú strelu
03 | 10 | 2019 I Magda Danková
Zbraň "posledného súdu" mala svoju premiéru. Raketa "Topol-M" vyvoláva zimomriavky aj dnes - desaťročia od skončenia studenej vojny.

Ministerstvo obrany vykonalo vypustenie medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM) „Topol-M“. Štart sa uskutočnil v pondelok 30. septembra z kozmodrómu Pleseck. Uviedla to tlačová služba vojenského oddelenia.



Podľa ministerstva obrany sa na kozmodróme Pleseck konalo bojové cvičenie vypustenia medzikontinentálnej balistickej rakety Topol. Vypustenie bolo úspešné, raketa po prekonaní stanovenej vzdialenosti zasiahla stanovený  cieľ na Kamčatke s danou presnosťou.

Účelom streľby je potvrdiť letovú výkonnosť rakety. Cieľom kontrolných skúšok je potvrdiť stabilitu letovo-technických charakteristík medzikontinentálnych balistických rakiet.

Topol-M, je jedna z najvýkonnejších a najmodernejších ruských rakiet. Strela, ktorá je z pôvodnej mobilnej rakety RT-2PM Topol, môže dosiahnuť rýchlosť letu 7 300 m / s. Spolu s veľkými doletmi až 11 000 km, je schopná prekonať akúkoľvek  protiraketovú obranu nepriateľa. Píše Armádny magazín.